Landelijke inkooporganisatie van alle soorten vastgoed

Zelf uw huis verkopen zonder makelaar? Voor alle woningen!

De Nationale Vastgoedportefeuille is een landelijke inkooporganisatie van alle soorten vastgoed

Zelf uw huis verkopen zonder makelaar

Wilt u uw woning zelf verkopen zonder makelaar? Of heeft u de wens om zelf te bepalen voor welke vraagprijs u de woning wenst te verkopen? De Nationale Vastgoedportefeuille is een landelijk samenwerkingsverband tussen serieuze partijen die een zeer goed alternatief zijn op de reguliere kopers via Funda. Waarom?

Geen makelaar nodig en geen makelaarskosten

Er worden geen kosten berekent aan u als woningeigenaar en uiteindelijk huisverkoper. Dit houdt in dat er dus geen sprake is van makelaarskosten. Hoe kan dat zult u zich afvragen? In het kort zijn er meerdere markten met kopers die wellicht uw huis zouden willen kopen. Vele van de kopers speuren uiteraard ook Funda af, maar sommige kopers hebben geen tijd voor een lange koop. Zo bestaat ons samenwerkingsverband uit opkopende makelaars die enerzijds eigen (wacht)lijsten aan kopers hebben die uitsluitend een bepaalde specifieke woning wensen te kopen. Anderzijds worden onze woningen ook gebruikt om te herstellen, verbeteren, renoveren en transformeren. Dit is voor sommigen hun werk en dit soort partijen sluiten zich in het algemeen aan bij partijen die woningen snel op de markt zien gaan. Tot slot zijn er de verhuurders, die ook wel beleggers worden genoemd. Dit zijn mensen die woningen klaarstomen voor de particuliere woningmarkt.

Gratis en vrijblijvend bod ontvangen?

Vrijblijvend bod ontvangen

Gratis pand aanmelden zonder verplichtingen

Gratis en geen makelaarskosten

Geen makelaarskosten bij overname door De Nationale Vastgoedportefeuille

Snelle, makkelijke verkoop

Geen langdurig verkooptraject of organiseren van bezichtigingen

Voor het beste bod

Altijd voorzien van een marktconform bod

Beoordeeld met 9.4

Direct een bod zonder voorbehoud van financiering

Via ons geen makelaarskosten op de verkoop van uw woning

Ook voor verkoop vastgoed in verhuurde staat met huurders

Zelf uw huis verkopen

Alles kan als u uw huis zelf wilt verkopen. U staat zelf direct in contact met de kopers van uw huis. De bezichtigingen kunt u zelf inplannen wanneer het voor u uitkomt en u kunt de potentiële kopers zelf rondleiden en vragen beantwoorden. Maar onderschat niet alle andere zaken die geregeld moeten worden wanneer u zelf uw huis gaat verkopen. 

Zelf uw huis verkopen met professionele hulp

Er zijn een aantal zaken waarbij professionele hulp erg handig kan zijn. Het bepalen van de vraagprijs kunt u niet zomaar verzinnen en de vraagprijs is bepalend voor de koper en voor uzelf. Hierbij is het toch handig om een verkoopmakelaar in te schakelen, omdat diegene u goed kan adviseren over de vraagprijs. Het opstellen van de verkoopakte is ook een serieuze zaak. Alles moet hierin staan over het huis en de afspraken die zijn gemaakt met de koper. 

Zelf uw huis promoten

U kunt uw huis op verschillende manieren online zetten en promoten. Het gaat hierom perfecte marketing, timing, en netwerk. Hoe u uw huis neerzet op huizensites is erg belangrijk. Hierbij kunt u denken aan professionele foto’s, een 360 graden tour, een complete video, duidelijke plattegronden en verkoopbrochures. U kunt uw woning op verschillende platformen zetten. Bij huizensites zoals Jaap, marktplaats en Pararius kunt u zelf uw huis erop zetten. Met een duidelijke verkooptekst, professionele foto’s en goede vindbaarheid komt u al ver. U kunt ook veel potentiële kopers bereiken op social media. U kunt zelf beslissen welk doelgroep u wilt bereiken en u kunt adverteren op sociale media op bijvoorbeeld Facebook en Instagram. 

Nadelen van uw huis zelf verkopen

Dit lijkt misschien leuk maar het kost veel tijd en moeite aan zoekwerk. U kunt niet zelf een huis zetten op Funda, want dit mag alleen een makelaar doen. U bent waarschijnlijk veel tijd kwijt aan de bezichtigingen. Tijdens de onderhandelingen staat u er alleen voor om een goed tegenbod doen. U moet goed letten op de benodigde documenten en stukken die aanwezig moeten zijn bij de notaris. Bij het opstellen van de koopakte moet u zelf alle afspraken en voorwaarden verwoorden die zijn besproken met de koper. U zou zelf  de professionele foto’s, een video en brochures moeten bekostigen.

Verkoopproces met verkoopmakelaar

De verkoopmakelaar betaalt voor de foto’s van het huis. Met een verkoopmakelaar kunt u ervan uitgaan dat diegene alles weet over de marktontwikkelingen, de huizenprijzen en de lokale markt. De taak van de verkoopmakelaar is om uw huis zo compleet mogelijk in de markt te zetten. 

Een verkoopmakelaar plant de bezichtigingen in en u krijgt het van tevoren te horen wanneer iemand komt kijken. Uw makelaar leidt de potentiële kopers rondt in het huis en de makelaar brengt een verslag uit met de bevindingen van de kopers. Als het eerste bod is ontvangen, kijkt u met de verkoopmakelaar of de prijs voldoet aan uw verwachtingen. Als u een tegenbod doet, bent u officieel in de onderhandelingsfase. 

De verkoopmakelaar wil graag een zo hoog mogelijke prijs krijgen. Als er een definitieve koopsom is, gaat de aankoopmakelaar aan de slag met de koopakte. Hierin staan alle afspraken die zijn besproken met de koper van uw huis. De partijen ondertekenen de akte en dan heeft de koper drie dagen om zich te bedenken of hij andere voorwaarden wil. 

Op de dag van de sleuteloverdracht is er een eindinspectie in uw verkochte huis. U zelf, uw verkoopmakelaar, de koper en eventueel de aankoopmakelaar van de koper komen langs om te kijken of uw huis in de staat is wat was afgesproken. Daarna gaan jullie naar de notaris om de akte te ondertekenen en dan heeft u officieel uw huis verkocht met een verkoopmakelaar. Een makelaar doet eigenlijk alles in het verkoopproces. 

Traditionele verkoopmakelaar versus internetmakelaar

U hoeft niet elke fase van het verkoopproces een verkoopmakelaar in te schakelen. U kunt zelf de foto’s maken en het huis online zetten en met bijvoorbeeld het onderhandelen voor de verkoopprijs de verkoopmakelaar erbij halen. Of alleen voor het bepalen van de verkoopprijs aan het begin. 

Een traditionele makelaar regels alles in het verkoopproces. Bij een internetmakelaar zou u zelf de bezichtigingen moeten doen en de foto’s maken van uw huis. Een internetmakelaar deelt wel mee aan de onderhandelingsgesprekken en hij stelt het koopcontact op. Een traditionele verkoopmakelaar kost veel meer geld dan een internetmakelaar. De traditionele makelaar wil een percentage van het verkochte huis met opstartkosten. De kosten zijn al gauw boven de €5.000. 

De punten waarop u kunt letten bij het vinden van de juiste verkoopmakelaar:

De punten waarop u moet letten als u uw huis wilt verkopen

Vraagprijs

De vraagprijs is zeer bepalend of potentiële kopers geïnteresseerd zijn in uw huis. Een te hoge vraagprijs kan de kopers afschrikken en u zou veel moeten onderhandelen al u een te lage vraagprijs doet. De vraagprijs bepaalt het verkoopproces. Wanneer de vraagprijs erg hoog is, kan het lang duren voordat u een koper kan vinden. Bij een lagere verkoopprijs zijn waarschijnlijk meer mensen geïnteresseerd. De prijs waarvoor u uw huis verkoopt, bepaalt ook de prijs van het volgend koophuis. Als de verkoopprijs hoger is dan  verwacht, dan kunt u misschien toch wel het dure droomhuis kopen. Als u een verkoopmakelaar inschakelt bepaalt hij de vraagprijs op basis van marktonderzoek, de vraag en uw persoonlijke situatie.

 

Marktonderzoek

Bij marktonderzoek wordt er gekeken naar hoe de markt eruitziet bij uw type huis in uw buurt. Worden er vaker huizen verkocht in uw buurt? Hebben die huizen ook een grote tuin? Voor welke prijs staat een huis te koop met een dakkapel? Wat zijn de marktontwikkelingen in de buurt? Wat maakt uw huis anders dan de andere huizen in de buurt? Dit zijn belangrijke vragen om te bepalen welke richting de vraagprijs moet gaan. 

De vraag

Als er veel vraag is naar uw type huis in uw buurt kan de vraagprijs omhoog maar andersom moet de prijsvraag juist wat omlaag. Als er veel vraag is naar uw soort huis zal het sneller verkocht worden. Helemaal als er weinig aanbod is en dan kan ook de vraagprijs omhoog.

 

Uw persoonlijke situatie

 In een vragenlijst moet u vertellen waarom u het huis wilt verkopen. Veel potentiële verkopers zijn hier benieuwd naar. U kunt natuurlijk verhuizen omdat u een andere baan heeft aan de andere kant van het land of graag in een groter huis wilt wonen. Maar het kan ook zo zijn dat u uw huis wilt verkopen, omdat u gek wordt van gebreken of het ontbreken van een fraai uitzicht.  

De vraagprijs die de verkoopmakelaar opstelt is een advies, dus u kunt nog een andere prijs aannemen. U kunt ervoor kiezen om een psychologische vraagprijs in te zetten. Dit houdt in dat u uw huis niet te koop zet voor €300.000 maar voor €299.000. In een supermarkt is bewezen dat een psychologische prijs eerder wordt gekocht. Kopers van een huis letten minder niet op, omdat het een grote aankoop is.  Daarnaast is er de beperking van de maximale hypotheek, waardoor mensen in een bereik zoeken binnen de mogelijkheden m.b.t. de financiering.

Verkooptekst

De tekst is het verkooppraatje met de potentiële kopers. In de verkooptekst moet uw de kopers overhalen en overtuigen dat uw huis hun volgende huis kan zijn. Als de kopers eenmaal geïnteresseerd zijn, gaat het balletje rollen. Ze plannen een bezichtiging in of ze bellen voor meer informatie. U moet wel eerlijk blijven in de tekst en schrijf niet te commercieel. Blijf eerlijk in het verhaal en voorkom dat de potentiële kopers worden teleurgesteld als ze bij de bezichtiging komen.

 

Foto’s

U kunt zelf al heel veel doen om u huis aantrekkelijker te maken voor de koper op de foto’s en tijdens de bezichtiging. Haal alle troep en rommel weg en gooi weg wat weggegooid kan worden. Zorg voor een grote en kalme ruimte zodat de koper zich kan verplaatsen in het huis. Daarom moeten er ook zo veel mogelijk persoonlijke voorwerpen weg zodat de potentiele kopers goed kunnen zien hoe de ruimte eruitziet. 

 

Inrichting tijdens bezichtiging 

De inrichting van uw huis is belangrijk bij de bezichtiging. De kopers kunnen zich thuis voelen of niet. Daarom kunt u het beste de persoonlijke spullen weghalen. Houdt u van gekke kleuren op de muur? Dan kunt u het beste de muren laten witten voordat de bezichtigingen plaats vinden. Niet iedereen houdt van een kleur in het huis. Daarnaast kunt u het lekker laten ruiken, de meeste planten weghalen en geen huisdieren laten rondlopen. Het is sowieso mooi op het huis op zijn beste eruit te laten zien, dus zorg ervoor dat alles spik en span is en er geen rommel in de weg ligt.

 

Onderhoud

De kritische kopers, gedurende de bezichtigingen, kijken ook goed naar de onderhoud en de buitenkant van het huis. Bij de buitenkant van uw huis kunt u denken aan de kozijnen, de dakpannen, het schilderwerk en de tuin. Bij het onderhoud van het huis moet u letten op een lekkende kraan, een klemmende deur, vochtvlekken in de badkamer en de trapleuning. Loop een rondje in en om uw huis en kijk of alles er netjes en opgeknapt uit ziet. 

Snelle checklist voor de bezichtiging: wat moet weg?

Snelle checklist voor de bezichtiging: wat moet schoon?

Belangrijke documenten

1. De koopakte

Als verkoper van uw huis heeft u een mededelingsplicht bij het koopcontract. Alle gebreken en eigenschappen van het huis moeten in de koopakte staan. Als u dit niet heeft gedaan, mag de koper de kosten om iets op te knappen op u verhalen. Vermeld in het koopcontract ook de publiekrechtelijke beperkingen, kettingbedingen, het voorkeursrecht, de ontbindende voorwaarden, woonoppervlakte en inhoud van de woning.

2. De lijst van zaken

De lijst van zaken vermeld wat mee gaat, wat achter blijft en wat overgenomen kan worden voor welke prijs.

3. De vragenlijst

De vragenlijst over de woning bestaat uit deel A en deel B. Deel A het gaat over uw persoonlijke situatie en hoe hoog de restschuld is. Deel B gaat over de eigenschappen van het huis.

4. Het energielabel

Het energielabel geeft een indicatie van A (energiezuinig) tot G (niet energiezuinig). Elk huis heeft in 2015 een persoonlijke energielabel ontvangen. Als u de energielabel niet bij de overdracht van de sleutel heeft, kunt u een boete krijgen van €170. U kunt uw energielabel terugvinden op de website van Rijkoverheid.

5. Het eigendomsbewijs

Het eigendomsbewijs van het huis. U heeft het eigendomsbewijs gekregen bij de koop van het huis. 

6. Een kopie van uw legitimatie

7. Het aanslagbiljet

Op het aanslagbiljet staan de belastingen van de gemeente voor de aanstaande bewoner van het huis.

Verkoopproces in stappen

Stap 1 Het begint bij de vraagprijs bepalen op basis van de woning, technische staat, servicekosten, gemeentelijke belastingen, de buurt enz.

Stap 2 Een verkoopplan is het plan om uw huis te promoten. Dit kunt u doen met online marketing Funda, Jaap en sociale media. Belangrijke punten zijn goede foto’s, goede vindbaarheid en een goed bereik.

Stap 3 Uw huis moet op zijn best eruit zien op de foto’s en tijdens de bezichtigingen. U kunt denken aan het huis schoonmaken, een muurtje witten, de juiste meubels, geen persoonlijke spullen en de sterke punten benadrukken. De kleine mankementen weghalen zodat de verkoper het niet ziet, zoals een lekkende kraan, loszittende deurstrip en een barst in het kozijn. Hoe je online je huis tentoonstelt bepaald hoeveel kopers daadwerkelijk komen kijken bij een bezichtiging. Kijk kritisch naar je huis.

Stap 4 Er zijn een aantal belangrijke documenten die uw moet verzamelen of invullen. De lijst van zaken, de vragenlijst, het energielabel, het eigendomsbewijs van het huis, een kopie van uw legitimatie en het aanslagbiljet.

Stap 5 Als het huis op Funda staat kunt uw de statistieken bekijken en bijhouden van hoe vaak het huis wordt bekeken. U kunt zien of er veel interesse is voor uw huis en of er bezichtigingen zijn ingepland.

Stap 6 Tijdens de bezichtigingen kunt u er als verkoper het beste niet zijn. Dit geeft meer vrijheid voor de potentiële kopers en voelen ze geen druk. Zorg er natuurlijk voor dat het huis tip top uit.

Stap 7 Er is een bod uitgebracht, maar daar blijft het niet bij. U kunt onderhandelen met de kopers voor een hogere prijs. Daarbij zullen ook de verkoopvoorwaarden, de opleverdatum en de lijst van zaken besproken worden

Stap 8 De koopakte opstellen is een spannend moment. Alles over het huis moet erin staan, omdat u als verkoper een mededelingsplicht hebt. U zelf moet de koopakte ook goed doorlezen zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. In de koopakte staan ook de ontbindende voorwaarden. Een bekend voorbeeld is voorbehoud van financiering. De koper mag nog onder de koop uit komen als hij het geld niet bij elkaar kan krijgen. De koper heeft nog 3 dagen bedenktijd en kan nog van het huis afzien. Juich dus niet te vroeg

Stap 9 De laatste stap is naar de notaris met alle relevante documenten en stukken zoals leveringsakte en een nota van de afrekening. Binnen één werkdag krijgt u het geld op uw rekening.

De opkoper van alle soorten vastgoed

Meer informatie

De Nationale Vastgoedportefeuille is een landelijke in- of opkooporganisatie die bestaat uit samenwerkingsverbanden tussen verschillende vastgoedbedrijven, beleggingsmaatschappijen, verhuurbedrijven, makelaars en vastgoed investeerders.

Contact opnemen

U kunt ons bereiken via info@denationalevastgoedportefeuille.nl. U kunt ook een terugbelverzoek bij ons indienen. Vul hiervoor ons contactformulier in en wij bellen u binnen een werkdag terug.