Landelijke inkooporganisatie van alle soorten vastgoed

Zelf huis verkopen​? Wij bieden u de beste optie

De Nationale Vastgoedportefeuille is een landelijke inkooporganisatie van alle soorten vastgoed

Zelf huis verkopen

Zelf je huis verkopen? Geen zin in hoge makelaarskosten en een langdurig verkooptraject? Wilt u graag zelf uw eigen belangen behartigen en alles zelf bepalen? De makelaar behartigt naast uw belangen ook zijn eigen belangen. U wilt natuurlijk een zo hoog mogelijke prijs tegen de beste voorwaarden. Het belang van de makelaar is om uw huis zo snel mogelijk te verkopen zodat hij er zo min mogelijk tijd en dus ook kosten aan kwijt is. Daarom kiezen steeds meer woningeigenaren ervoor om zelf hun huis te verkopen. Hoe kan ik dan zelf mijn huis verkopen?

Met de komst van de online wereld, sociale media en inkooporganisaties is het heel eenvoudig geworden om zelf een huis te verkopen. Een koper is hierdoor veel makkelijker gevonden.

De Nationale Vastgoedportefeuille is een woninginkooporganisatie waaraan u uw huis zelf kunt verkopen. Wanneer u uw huis zelf gaat verkopen zijn er dus twee mogelijkheden.

Mogelijkheden zelf je huis verkopen

1. U verkoopt uw huis zelf en gaat actief op zoek naar de juiste particuliere koper. U kunt uw huis dan te koop aanbieden via facebook, lokale krantjes, marktplaats en online huizensites als Jaap.nl

2. U verkoopt uw huis direct aan een woning inkooporganisatie. Bij de verkoop aan een woning inkooporganisatie bent u dus geen makelaarskosten kwijt en ontvangt u geheel gratis en vrijblijvend een bod zonder voorbehouden. U bent dus verzekerd van verkoop en de overdracht kan indien gewenst al snel plaatsvinden.

Gratis en vrijblijvend bod ontvangen?

Vrijblijvend bod ontvangen

Gratis pand aanmelden zonder verplichtingen

Gratis en geen makelaarskosten

Geen makelaarskosten bij overname door De Nationale Vastgoedportefeuille

Snelle, makkelijke verkoop

Geen langdurig verkooptraject of organiseren van bezichtigingen

Voor het beste bod

Altijd voorzien van een marktconform bod

Beoordeeld met 9.4

Direct een bod zonder voorbehoud van financiering

Via ons geen makelaarskosten op de verkoop van uw woning

Ook voor verkoop vastgoed in verhuurde staat met huurders

Waarom makelaars huiseigenaren er van proberen te weerhouden om zelf hun huis te verkopen?

Nu zijn er steeds meer internet makelaars gekomen die tegen minder dan de helft van de reguliere makelaarsprijs uw woning op Funda zetten. Echter bent u dan nog steeds de overige kosten kwijt voor het zelf verkopen van uw huis. Makelaars zien ook in dat het verkopen van een woning in economisch goede tijden dankzij de opkomst van het internet een stuk gemakkelijker is. Zij zijn er dus bij gebaat om hun positie te behouden en daardoor ontstaan er steeds meer woning verkoopmethodes door de makelaars.

Internetmakelaars maken Funda vermelding mogelijk

Makelaars doen er alles aan om huiseigenaren er van te weerhouden om zelf hun woning te verkopen. Het zelf verkopen van een huis is dankzij de opkomst van het internet een stuk makkelijk geworden en daardoor doen makelaars er alles aan om deze opwaartse trend te voorkomen. Het is logisch dat makelaars dit doen, omdat ze bang zijn voor hun broodwinning. Denk hierbij aan het plaatsen van uw huis op Funda. Dit kan helaas niet zonder makelaar. Funda is de grootste woning site van Nederland en daarom is het dus prettig als uw huis er ook op staat wanneer u uw woning zelf wilt gaan verkopen.

Naast Funda zijn Jaap of Huizenzoeker steeds populairder

Toch is Funda tegenwoordig niet meer nodig voor het zelf verkopen van een huis. Websites als Jaap.nl en Huizenzoeker.nl trekken ook enorm veel bezoekers. Zo struinen de meeste woningzoekers meerdere huizensites af om de grootste kans te hebben om hun droomhuis te vinden.

In vrijwel elke plaats van Nederland is het tegenwoordig eenvoudig om zelf een woning te verkopen. Bekijk het Stappenplan voor het zelf verkopen van je huis aan de Nationale Vastgoedportefeuille!

Er is namelijk nog steeds een grotere vraag naar woningen dan dat er aanbod is. Daardoor is er voor elke woning een geschikte koper te vinden.

Voordelen en nadelen zelf huis verkopen aan een particuliere koper

Heeft u een hoog afgewerkte en gewilde woning dan heeft u de kans dat er over de vraagprijs wordt geboden. Zo kan het dus zijn dat u meer ontvangt dan u zelf voor ogen had

U kunt zelf de bezichtigingen inplannen. U hoeft zich dus niet aan te passen aan de makelaar die u bijvoorbeeld belt met de mededeling dat hij de volgende dag om 16:00 uur een bezichtiging heeft.

U kunt dus veel beter vertellen over de woning en uitleggen waarom u verkocht was toen u de woning zelf ging kopen. Dit maakt de kans dus groot dat u uw woning zelf het snelst verkoopt.

De makelaar bezichtigd vrijwel nooit in de avonden of weekenden. Terwijl dit de tijdstippen zijn dat de meeste mensen tijd hebben om te bezichtigen. Wanneer u op deze tijdstippen zelf bezichtigd dan heeft u een grotere doelgroep en is de kans groot dat u uw huis sneller zult verkopen.

Particuliere kopers bieden vrijwel altijd onder voorbehoud van financiering en bouwkundige keuring. Het traject voor het verkrijgen van een financiering is minsten 10 weken. Komt de financiering vervolgens niet rond, dan kunt u het gehele verkooptraject inclusief bijkomende kosten opnieuw starten

Bevindt de woning zich in slechte staat dan is de kans groot dat de biedingen flink onder de vraagprijs kunnen uitvallen. Zo levert de woning minder op dan u voor ogen had. Particuliere kopers kunnen tegenwoordig verbouwingskosten niet meer laten meefinancieren door de bank. Dit dient koper dus uit eigen zak moeten ophoesten. Hierdoor komen er dus al snel lagere biedingen dan de officiële waarde van uw huis.

U dient zelf het energielabel aan te vragen en een expert langs te laten komen. De kosten hiervan liggen tussen de €350,- en €450,-

U bent veel tijd kwijt aan bezichtigingen, afspraken, vragen en onderhandelingen. Ook dient de woning elke keer goed schoongemaakt en opgeruimd te worden bij nieuwe bezichtigingen.

Zelf mijn huis verkopen of een makelaar huren

Tussen het zelf verkopen van een huis en het laten verkopen door de makelaar zit nog een gulden middenweg. Dat is de internetmakelaar. Dit is een vorm van verkopen die er precies tussenin zit. Bij het zelf verkopen van een huis met de internetmakelaar dan doet internetmakelaar een aantal werkzaamheden en u doet zelf bepaalde verkoop werkzaamheden.

Dit kan in overleg afgestemd worden. Doorgaan zorgt de internetmakelaar voor het opstellen van de vraagprijs, het koopcontract en het online plaatsen van de advertenties. De overige werkzaamheden kunt u vervolgens zelf doen en verkoopt u uw huis in principe gezamenlijk. De kosten van een internetmakelaar liggen dan ook precies tussen het gratis zelf verkopen van een huis en het verkopen van de huis via de makelaar. Een makelaar rekent gemiddeld 1,5% courtage en een internetmakelaar rekent daar gemiddeld de helft van. Zo heeft u wel de zekerheid dat alles goed verloopt maar niet de hoge kosten en nog steeds zelf de touwtjes in handen bij de verkoop.

Checklist en regels zelf je huis verkopen zonder makelaar

1. Foto's

Het maken van foto’s. Ook bij het zelf te koop zetten van een huis zonder de makelaar zijn mooie foto’s van essentieel belang. Het is belangrijk om foto’s te laten maken door een woningfotograaf. Hij is namelijk gespecialiseerd in het fotograferen van woningen en daardoor bent u verzekerd van de mooiste foto’s van uw huis.

2. Plattegronden

Plattegronden en Meetinstructie. Voor het verkopen van een huis is het belangrijk om plattegronden te hebben. Bij deze plattegronden en het opgeven van het aantal m2 van de woning in een advertentie is het maken van een NEN meting verplicht. Dit dient dus door een professioneel inmeetbedrijf te worden uitgevoerd.

3. Het maken van de verkooptekst

Niemand kan zo mooi schrijven over uw huis dan u zelf. Zelf je advertentie tekst schrijven voor het verkopen van een huis is dus niet heel moeilijk. Wij adviseren dan ook altijd om dit zelf te doen. U kunt namelijk in zo goed mogelijk worden omschrijven waarom u verliefd werd op de woning toen u het zelf gekocht had. Laat de advertentietekst wel altijd eventjes nakijken door een paar extra ogen. Zij kunnen wellicht spellingsfouten ontdekken of komen tot nog betere inzichten om te verwoorden in de advertentietekst.

4. Het opstellen van de vraagprijs

Het opstellen van één vraagprijs kan soms best moeilijk zijn om dit objectief te doen. Uw huis is vaak namelijk het allerleukst en heeft de beste plek in de straat. U heeft immers niet voor niks zelf voor het huis gekozen bij verkoop door de vorige makelaar. Het is belangrijk om altijd eerst naar de WOZ waarde te kijken. Vervolgens kijkt u naar de woningen die onlangs in de wijk verkocht zijn. Waren deze in slechtere staat van onderhoud of in juist betere staat? Ligt de tuin op het zuiden, heeft de woning een extra schuur of zijn er andere waarde vermeerderende eigenschappen van de woning? Tel dit bij elkaar op en u kunt zelf de vraagprijs opstellen bij verkoop van de woning.

5. Invullen vragenlijst en roerende zakenlijst.

Dit is belangrijk om in te vullen. Hierin vermeld u alles wat u wel en/of niet weet over de woning. Dit dient waarheidsgetrouw te worden ingevuld zodat kopers van te voren weten waar ze aan beginnen voordat ze een bod uitbrengen. Daarnaast dient de roerende zakenlijst te worden ingevuld zodat potentiële kopers precies weten wat er wel en niet achterblijft in de woning bij verkoop. Zo kan er nog wel eens onenigheid ontstaan wanneer verkoper bv de koelkast meeneemt omdat deze niet vast stond aan de keuken. Terwijl koper dacht dat deze zou blijven staan omdat het bij de keuken hoort. Een roerende zakenlijst voorkomt dit soort onenigheden achteraf.

6. Te koop aanbieden van de woning

Bij het zelf te koop aanbieden van de woning is het belangrijk om alle kanalen die u gaat gebruiken tegelijk in te zetten. Uw woning moet namelijk zo snel mogelijk verkocht raken. Gebruik daarom elke woning site om uw huis zelf te verkopen. Hoe langer een woning te koop staat hoe moeilijker een woning uiteindelijk verkocht raakt. Een woning die al een paar maanden te koop staat trekt namelijk meestal geen nieuwe kijkers meer. Zij denken dan al snel; er zal wel iets mis zijn met de woning, anders was die al lang verkocht geweest. Daarom is het van belang om alles tegelijk in te zetten om zo de volledige doelgroep direct te bereiken. Vertel aan uw familie, vrienden en kennissenkring dat u uw huis zelf gaat verkopen. Plaats advertenties gelijktijdig en deel uw huis op facebook en andere social media kanalen. Zo heeft u direct een grote exposure en wordt het zelf verkopen van de woning een stuk makkelijker gemaakt.

7. Bezichtigingen inplannen

Is de woning geplaatst en verspreid dan zullen er in de meeste gevallen bezichtigingen worden aangevraagd. U kunt dan direct met de potentiële kopers bezichtigingen in plannen. Tijdens de bezichtigingen verteld u neutraal over de woning en belicht u de goede eigenschappen van de woning. Heeft een koper kritiek op het huis dan dient u professioneel te blijven en niet persoonlijk ingaan op het kritiek. Dit kan erg moeilijk zijn en daarom is het van belang om hier niet op in te gaan. U wilt immers uw huis snel zelf verkopen en geen meningsverschillen creëren tijdens de verkoop.

8. Onderhandeling

Wanneer er biedingen zijn ontvangen dan begint de onderhandeling. Is uw vraagprijs €250.000,- en wordt er €230.000,- geboden dan kunt u onderhandelen om dichterbij de vraagprijs te komen. Wordt er €260.000,- k.k. geboden en zijn er verder geen biedingen? Dan heeft u direct uw huis verkocht en kan het koopcontract opgesteld worden.

9. Opstellen koopcontract

Wanneer u zelf uw huis gaat verkopen moet u zelf het koopcontract verzorgen. Het opstellen van het koopcontract kunt u het beste door de notaris laten uitvoeren. U dient namelijk over veel juridische kennis te beschikken en een fout is immers zo gemaakt. Echter kunnen fouten in een koopovereenkomst grote gevolgen hebben en daarom is het verstandig om dit bij de verkoop van uw huis door een notaris te laten opstellen.

10. Overdracht bij de notaris.

U neemt de sleutels van de woning mee en er vindt op de overdrachtsdatum een eindinspectie plaats bij uw woning. Vervolgens ontvangt u direct de gelden van de notaris op uw rekening.

Onze werkwijze

1. Woning aanmelden

Vraag een gratis en vrijblijvend bod aan op onze website. Na de aanvraag gaan wij aan de slag met het opstellen van een waardebepaling.

2. Binnen één werkdag ontvang u van ons een reactie

U kunt kiezen uit een bod op afstand of een bod op locatie. Bij een bod op afstand krijgt u een schatting van de prijs. Bij een bod op locatie ontvangt u een definitief eindvoorstel op de woning.

3. Wij komen langs voor een waardebepaling

Op locatie stellen wij kosteloos en vrijblijvend een waardebepaling op. Aan de hand van de staat van onderhoud, de locatie en de woning bereiden wij ons bod voor.

4. U ontvangt een definitief bod

U ontvangt direct een bod van ons. Deze kunt u accepteren of afwijzen. Bij afwijzing zit u verder nergens aan vast en heeft het u niks gekost. Bij acceptatie heeft u de woning direct verkocht en wordt de datum van overdracht besproken en vastgelegd.

5. De officiële koopakte wordt opgesteld

Datum van overdracht. Op deze datum is de overdracht van de woning bij de notaris. U dient hiervoor de sleutels van de woning mee te nemen. De aktes worden getekend bij de notaris

5. Verkocht!

Gefeliciteerd uw huis is verkocht! De gelden ontvangt u van de notaris op uw rekening!

Tips zelf huis verkopen

Hierbij belangrijke tips voor het zelf verkopen van uw eigen huis.

1. Zorg dat de woning fris en opgeruimd is.

2. Zet een goede bak koffie of bak een appeltaart. Dit zorgt voor een huiselijke sfeer

3. Snoei de tuin indien er een tuin aanwezig is. Of zet leuke plantjes op het balkon indien die er niet zijn.

4. Maak het huis verkoopklaar. Geef vieze muren een likje verf, plaats nieuwe plinten indien nodig en los achterstallig onderhoud op.

5. Zorg dat kamers ruim ogen. Verwijder overbodige spullen of sla deze tijdelijk op. Kamers moeten namelijk ruim ogen. Hoe minder er in staat, hoe groter de woning lijkt.

6. Doe de gordijnen en of luiken open, zorg dat de ramen gewassen zijn en zorg voor maximale daglicht in de woning

7. Plan geen bezichtigingen in de avond in als het donker is. Potentiële kopers kunnen dan twijfelen of ze alles wel goed hebben gezien en dan vragen ze vaak nog een tweede bezichtiging aan.

Zelf je woning verkopen? 

Overweegt u om zelf uw woning te verkopen, maar bent u nog in de oriënterende fase? U kunt bij ons ook een gratis en snelle waardecheck opvragen. In de waardecheck ontvangt u een indicatieve schatting van uw woningwaarde. Zo weet u alvast wat de volgende stap kan zijn. Het is namelijk belangrijk om te weten waar u naar kunt zoeken bij de volgende woning. Zo kunt u voor uw zelf een berekening maken wat de beste vervolgstappen zijn bij de zoektocht naar een nieuwe woning.

Voordat u uw huis zelf gaat verkopen wilt u natuurlijk weten hoeveel uw woning waard is. Met de waardecheck heeft u direct een indicatie wat u kunt verwachten bij de verkoop van uw huis.

Veelgestelde vragen

 Ja, het kost u werkelijk helemaal niets. U bent geen verkoopkosten kwijt en ook geen notariskosten. U hoeft bovendien helemaal niets te doen voor de verkoop. Wij zorgen dat de stukken bij de notaris worden aangeleverd en u wordt overal van op de hoogte gehouden.

Ja, dit kan. Mits er een hypotheek op de woning zit. Wanneer er een hypotheek zit op de woning dan dient er door de notaris een aflosnota te worden opgevraagd. Afhankelijk van de bank kan dit een paar werkdagen duren maar soms ook wel twee weken of langer. Snelheid van verkoop ligt dus niet aan de Nationale vastgoedportefeuille.

Ja, dit kan. Mits er een hypotheek op de woning zit. Wanneer er een hypotheek zit op de woning dan dient er door de notaris een aflosnota te worden opgevraagd. Afhankelijk van de bank kan dit een paar werkdagen duren maar soms ook wel twee weken of langer. Snelheid van verkoop ligt dus niet aan de Nationale vastgoedportefeuille.

Ja, wanneer u zelf uw woning aan ons verkoopt dan is alles bespreekbaar. U kunt de woning tijdelijk terughuren, maar ook voor langere termijn. Indien dit niet nodig is dan kunt u nog wel in de woning blijven tot u een nieuw huis heeft die u kunt betrekken.

Ja, u kunt elk type huis aan ons verkopen. Wij kopen zelfs woningen met funderingsproblemen.

De opkoper van alle soorten vastgoed

Meer informatie

De Nationale Vastgoedportefeuille is een landelijke in- of opkooporganisatie die bestaat uit samenwerkingsverbanden tussen verschillende vastgoedbedrijven, beleggingsmaatschappijen, verhuurbedrijven, makelaars en vastgoed investeerders.

Contact opnemen

U kunt ons bereiken via info@denationalevastgoedportefeuille.nl. U kunt ook een terugbelverzoek bij ons indienen. Vul hiervoor ons contactformulier in en wij bellen u binnen een werkdag terug.