Landelijke inkooporganisatie van alle soorten vastgoed

Verkoop van alle soorten panden en woningen

De Nationale Vastgoedportefeuille is een landelijke inkooporganisatie van alle soorten vastgoed

Een bewoond huis verkopen

Wat betekent dat? Een bewoond huis verkopen houdt in dat u zelf in het huis blijft wonen en het huis verkoopt aan een opkoper. Een bewoond huis verkopen kan voorkomen allerlei mogelijke situaties. Bijvoorbeeld als u uw huis wilt verkopen aan uw kinderen of u zich in een scheiding bevindt. Er zijn veel situaties denkbaar, waarin een verkoop buiten een reguliere makelaar om eigenlijk betere en snellere opties zijn.

Gratis en vrijblijvend bod ontvangen?

Vrijblijvend bod ontvangen

Gratis pand aanmelden zonder verplichtingen

Gratis en geen makelaarskosten

Geen makelaarskosten bij overname door De Nationale Vastgoedportefeuille

Snelle, makkelijke verkoop

Geen langdurig verkooptraject of organiseren van bezichtigingen

Voor het beste bod

Altijd voorzien van een marktconform bod

Beoordeeld met 9.4

Direct een bod zonder voorbehoud van financiering

Via ons geen makelaarskosten op de verkoop van uw woning

Ook voor verkoop vastgoed in verhuurde staat met huurders

Bewoond huis verkopen 

Als u een bewoond huis wilt verkopen kan dat komen doordat eigenaar het huis niet meer kan betalen. De eigenaar kan het huis niet meer betalen door bijvoorbeeld overlijden en scheiding. Het kan ook zijn dat de eigenaar van het huis een bedrijf was wat helaas failliet is gegaan (of is overgedragen/overgenomen). Hierdoor kan vaak niet meer aan de betalingsverplichting worden voldaan en moet het huis verkocht worden. De waarde van een bewoond huis heeft een andere waarde dan in de vrije verkoop. Er zijn verschillende percentages die van de vrije verkoopwaarde wordt gehaald en dit hangt af van de situatie waarin u zich bevindt. Vroeger was de waarde van een bewoond huis 60% van de vrije verkoopwaarde. De waarde wordt nu bepaalt aan de hand van de wet en de beleidsregels van het Ministerie van Financiën. Bij elke situatie moet u verschillende soorten belasting betalen. Daarom wordt een percentage van de woningwaarde in bewoonde staat afgetrokken zodat u minder belasting hoeft te betalen. 

Bewoond huis verkopen door overlijden

Als de eigenaar van het huis overlijdt is de waarde van het bewoonde huis 60% van de vrije verkoopwaarde. Het maakt dan niet uit hoe oud de bewoner is van het bewoonde huis. Bij overlijden is het bewoonde huis een erfenis voor de mensen die nog in het huis wonen. In dit geval moet u successierechten als belasting betalen voor de waarde van uw bewoonde huis. De belasting wordt meer naarmate de waarde van huis hoger is en hoe ver u van de erflater af staat. Een dochter hoeft minder belasting te betalen dan een nicht van de erflater. 

Bewoond huis verkopen door bedrijf

In het geval dat het huis op de naam van een bedrijf staat, moet het huis worden overgezet van bedrijfsvermogen naar privévermogen. Dit kan gebeuren als het bedrijf failliet is gegaan of het bedrijf wordt overgedragen naar een ander bedrijf. Als u uw huis overzet naar het privévermogen moet er inkomstenbelasting betaalt worden, omdat het inkomens zijn vanuit werk. De waarde van het bewoonde huis wordt bepaalt door de leeftijd van de bewoner op het moment van staking. Als er meerdere bewoners zijn, geldt de leeftijd van de jongste bewoner. Zie tabel.

Bewoond huis verkopen door verandering

In alle andere situaties is de waarde van uw huis in bewoonde staat 80% van de vrije verkoopwaarde. Denk bijvoorbeeld aan getrouwde partners die besloten hebben om te gaan scheiden, waarbij een van de partners in het blijven wonen met de kinderen.

Scheiden

Als u gaat scheiden en uw ex-partner blijft in het huis wonen, moet het huis verkocht worden aan degene die in het huis blijft wonen. De waarde van het huis is dan dus 80% van de vrije verkoopwaarde. Hiervoor moet diegene die in het huis blijft wonen inkomensbelasting betalen. 

Familie

U kunt ook uw huis verkopen aan uw kinderen waar uw kinderen (die er bijvoorbeeld nog in wonen). In dit geval is de waarde van het huis ook 80% van de vrije verkoopwaarde. Maar misschien wilt u het huis voor minder verkopen dan de vrije verkoopwaarde. Dat wordt gezien als een geschenk door de belastingdienst als u het bewoonde huis voor minder verkoopt aan uw kinderen. In deze situatie moeten uw kinderen schenkbelasting betalen. Bij de schenkbelasting is de eerste €103.643 belastingvrij in 2020, dus dit bedrag kunt u van de vrije verkoopwaarde trekken om te verkopen aan uw kinderen. Als u het huis voor nog minder wilt verkopen, moeten de kinderen de schenkbelasting betalen. Hiervoor geldt hetzelfde als bij de successierechten. De hoogte van de schenkbelasting hangt af van de waarde van het huis en de verwantschap tussen de schenker en de begunstigde. 

De opkoper van alle soorten vastgoed

Meer informatie

De Nationale Vastgoedportefeuille is een landelijke in- of opkooporganisatie die bestaat uit samenwerkingsverbanden tussen verschillende vastgoedbedrijven, beleggingsmaatschappijen, verhuurbedrijven, makelaars en vastgoed investeerders.

Contact opnemen

U kunt ons bereiken via info@denationalevastgoedportefeuille.nl. U kunt ook een terugbelverzoek bij ons indienen. Vul hiervoor ons contactformulier in en wij bellen u binnen een werkdag terug.