Landelijke inkooporganisatie van alle soorten vastgoed

Wilt u de waarde van uw woning in verhuurde staat bepalen?

De Nationale Vastgoedportefeuille is een landelijke inkooporganisatie van alle soorten vastgoed

Wilt u de waarde van uw woning in verhuurde staat bepalen?

Om de waarde van uw huis met huurder er in te bepalen heeft u enige marktkennis nodig. Om de verkoopwaarde van een verhuurd huis op te kunnen stellen is namelijk naast rendement ook de locatie en waarde in leegstaat van belang. Het rendement van een woning midden in een stadscentrum mag namelijk lager zijn dan het rendement van een woning in verhuurde staat midden in een klein dorp. Het risico op leegstand is in een grote stad namelijk aanzienlijk kleiner. Daarnaast is de verkoopwaarde afhankelijk van de huuropbrengst per maand. Hoe hoger de huur, hoe hoger het rendement op de woning is en hoe hoger de verkoopprijs van uw huis in verhuurde staat is. Een verhuurd huis met een hoge huuropbrengst en een langdurig huurcontract geeft naast een hoog rendement ook meer zekerheid waardoor de waarde van uw huis met huurders erin aanzienlijk hoger ligt dan.

Gratis en vrijblijvend bod ontvangen?

Vrijblijvend bod ontvangen

Gratis pand aanmelden zonder verplichtingen

Gratis en geen makelaarskosten

Geen makelaarskosten bij overname door De Nationale Vastgoedportefeuille

Snelle, makkelijke verkoop

Geen langdurig verkooptraject of organiseren van bezichtigingen

Voor het beste bod

Altijd voorzien van een marktconform bod

Beoordeeld met 9.4

Direct een bod zonder voorbehoud van financiering

Via ons geen makelaarskosten op de verkoop van uw woning

Ook voor verkoop vastgoed in verhuurde staat met huurders

Berekening waarde verhuurd huis

Hoe wordt de berekening van uw huis met huurders bepaald? Wij berekenen de waarde van een huis in verhuurde staat op de volgende manier.

Een belegger zoekt gemiddeld naar een rendement van tussen de 6% en 9%. Bevind de woning zich in een zeer goede buurt midden in het centrum van een stad dan neemt men genoegen met 6% rendement. Betreft het een woning verhuurd aan arbeidsmigranten in een klein dorp dan zijn de risico’s hoger en wordt er dan een hoger rendement verwacht door een investeerder. Ook wel het High Risk, High Reward principe genoemd.

Voorbeeld: U heeft een huis verhuurd midden in het centrum van Rotterdam. De maandelijkse kale huuropbrengsten bedragen €1600,- per maand. De maandelijkse VVE kosten bedragen €85,- . 1500 – 85 x 12 = €16890,-  De verkoopprijs met een rendement van rond de 6% zou voor dit pand €290.000,- k.k. bedragen. Aan de hand van de prijs in leegwaarde en staat van onderhoud van de woning kan er vervolgens een definitieve waarde in verhuurde staat worden opgemaakt. Een waardebepaling van een verhuurd huis in verhuurde staat wordt dus op een vakkundige manier berekend.

Marktwaarde huis in verhuurde staat berekenen

Om de marktwaarde van uw huis in verhuurde staat te bepalen hebben wij een calculator waarmee u de waarde kunt berekenen. De waarde van een huis met huurders berekenen doet u namelijk op een andere wijze dan wanneer u de waarde van een leeg huis berekent. Om de onderhandse verkoopwaarde in verhuurde staat te berekenen spelen namelijk de huurinkomsten een grote rol. Hoe hoger de huurinkomsten hoe hoger de waarde van de woning in verhuurde staat.  

Ontvang vandaag de marktwaarde van uw huis in verhuurde staat. Vraag hieronder aan!

Versnelde waardebepaling huurpand? Ontvang vandaag! [stap 1/2]

Verkoopprijs van mijn verhuurde woning met huurders

Wilt u de prijs weten van uw huis met huurders? Om een verkoopprijs te bepalen stellen wij een waardebepaling op voor uw verhuurde woning. Aan de hand van deze waardebepaling brengen wij een bod uit. Dit bod is de prijs die wij voor uw woning met huurders erin betalen. Wij weten na bezichtiging direct de waarde van uw woning en brengen dan ook altijd een bod uit op uw huis in verhuurde staat, zowel als er een huurcontract voor bepaalde of onbepaalde tijd op zit.

De waarde van uw huis met huurders sturen wij u toe per e-mail met daarin ons voorstel. Ons bod is altijd voor een bepaalde tijd geldig en wanneer u hier binnen deze termijn akkoord op geeft dan is uw huis verkocht. Het koopcontract kan dan worden opgesteld met daarin de koopprijs van uw woning in verhuurde staat vermeld. Wij nemen daarbij alle risico’s van de huurders op ons en u heeft hier verder geen omkijken meer naar. De overdracht kan indien gewenst al op zeer korte termijn plaatsvinden indien gewenst.

Berekening van de waarde van een verhuurde woning of verpacht huis 

Wilt u de waarde van uw woning in verhuurde staat bepalen voor uw belasting? Met het onderstaande tabel stelt u de leegwaarderatio vast van woningen die worden verhuurd en waarvan de huurder huurbescherming geniet. De leegwaarderatio is een percentage van de WOZ-waarde van een woning. Deze berekening geldt ook wanneer er sprake is van verpachte woningen.

De leegwaarderatio van een woning met huurders heeft u nodig om de waarde te berekenen van:

A   Verhuurde woningen waarvoor een huurprijs is overeengekomen die gebruikelijk is tussen willekeurige derden. Willekeurige derden zijn personen die geen zakelijke of familie relatie met elkaar hebben.

Voorbeeld van een verhuurde woning met een gebruikelijke huurprijs.

Stap 1

U neemt de WOZ-waarde die staat op de beschikking die de gemeente heeft afgegeven in het jaar van overlijden. De WOZ-waarde in dit voorbeeld bedraagt €200.000,-

Stap 2
Bereken wat de jaarlijkse huurprijs is. U vermenigvuldigd hiervoor de maandelijkse huurprijs aan het begin van het kalenderjaar met 12(aantal maanden). In dit voorbeeld is de maandelijkse huurprijs aan het begin van het kalenderjaar €475,-. De jaarlijkse huurprijs is dus 12  x €475,- = €5700,-.

Stap 3
Bereken het percentage dat de verhouding van de jaarlijkse huurprijs tot de WOZ-waarde weergeeft. Deel hiervoor de jaarlijkse huurprijs door de WOZ-waarde van de woning. €5700,- gedeeld door €200.000,- (Woz-waarde) = 2,85%

Stap 4
Zoek de uitkomst van stap 3 op in tabel 3. 2,85% is meer dan 2% maar niet meer dan 3%. Hierbij is de leegwaarderatio dus 56%

Stap 5
U berekent nu de waarde van de verhuurde woning. Vermenigvuldig hiervoor de WOZ-waarde met de leegwaarderatio. De waarde van de verhuurde woning is 56% x €200.000,- = € 112.000,-

B   Woningen die gedeeltelijk verhuurd zijn en waarvoor een huurprijs is overeengekomen die gebruikelijk is tussen willekeurige derden.

Het volgende voorbeeld gaat over verhuurde woningen die gedeeltelijk zijn verhuurd en waarvoor een huurprijs is overeengekomen die gebruikelijk is tussen willekeurige derden. De waarde van deze woningen berekent u op de volgende manier.

Voorbeeld gedeeltelijk verhuurde woning met een gebruikelijke huurprijs

Stap 1
Neem de oppervlakte van de woning in vierkante meters. De woning in dit voorbeeld heeft 4 verdiepingen. Alle verdiepingen samen hebben een oppervlakte van 160 vierkante meter.

Stap 2
Neem de oppervlakte van het verhuurde deel of de verhuurde delen van de woning. In dit voorbeeld zijn drie van de vier verdiepingen verhuurd. Deze drie verdiepingen hebben samen een oppervlakte van 120 vierkante meter.

 

 

Stap 3
Neem de WOZ-waarde op de beschikking die de gemeente heeft afgegeven in het jaar van overlijden. De WOZ-waarde in dit voorbeeld is €300.000,-

Stap 4
Bereken het aandeel van het verhuurde deel van de woning in de WOZ-waarde. Deel daarvoor eerst de oppervlakte van het verhuurde deel van de woning door de oppervlakte van de hele woning(120 : 160 = 0,75) Vermenigvuldig vervolgens de uitkomst van deze berekening met de WOZ-waarde. 0,75 x €300.000,- = €225.000,-

Stap 5
Bereken de jaarlijkse huurprijs van het verhuurde deel van de woning. Vermenigvuldig hiervoor de maandelijkse huurprijs aan het begin van het kalenderjaar van het deel in verhuurder staat met 12(maanden). De maandelijkse huurprijs van de drie verhuurde verdiepingen is aan het begin van het kalenderjaar €1500,- . De jaarlijkse huurprijs is (12 x €1500,-) = €18.000,-

C   Woningen waarbij de verhuurder en huurder gelieerde partijen zijn en er een huurprijs is overeengekomen die niet met derden zou zijn overeengekomen.

Voorbeelden hiervan zijn:

1. Iemand verhuurt tegen een hele lage prijs een woning aan een familielid of aan een bekende.

2. De directeur van een BV verhuurt tegen een hele lage prijs een woning aan zijn eigen BV.

3. Een BV verhuurt tegen een lage prijs een woning aan haar eigen directeur.

In al deze situaties is de leegwaarderatio altijd 62% van de WOZ-waarde van de woning. Deze leegwaarderatio is dan de waarde van de woning.

Voorbeeld:

Thea verhuurt een woning aan haar zoon Peter voor €350,-. Als Thea de woning aan een willekeurige andere persoon zou verhuren zou ze een veel hogere huurprijs vragen namelijk €600,-. De WOZ-waarde van de verhuurde woning is €200.000,-

Hoeveel is mijn huis minder waard in verhuurde staat?

Ik wil mijn huis in verhuurde staat verkopen, maar hoeveel is deze minder waard? Dit zijn vragen die wij regelmatig ontvangen van mensen die hun verhuurd huis willen verkopen. Echter is de waarde in verhuurde staat niet altijd minder. Heeft de woning een goede huurstroom dan is de waarde in verhuurde staat namelijk hoger dan in leegstaat. Wordt de woning echter verhuurd tegen een huur die al 20 jaar niet meer is verhoogd dan ligt de waarde van de woning in verhuurde staat weer een stuk lager dan de leegwaarde. Het hangt dus geheel per verhuurde woning af wat de waarde in verhuurde staat is.

Ook wordt ons wel eens gevraagd wat de executiewaarde van een woning in verhuurde staat is. Deze waarde ligt natuurlijk aanzienlijk lager dan wanneer de woning voor executie verkocht wordt. In deze situatie is het dan ook verstandig om de woning direct te verkopen. Een woning in verhuurde staat kunt u namelijk al binnen enkele dagen verkocht hebben aan de Nationale Vastgoedportefeuille.

De opkoper van alle soorten vastgoed

Meer informatie

De Nationale Vastgoedportefeuille is een landelijke in- of opkooporganisatie die bestaat uit samenwerkingsverbanden tussen verschillende vastgoedbedrijven, beleggingsmaatschappijen, verhuurbedrijven, makelaars en vastgoed investeerders.

Contact opnemen

U kunt ons bereiken via info@denationalevastgoedportefeuille.nl. U kunt ook een terugbelverzoek bij ons indienen. Vul hiervoor ons contactformulier in en wij bellen u binnen een werkdag terug.