Onroerend goed verkopen?

De Nationale Vastgoedportefeuille is een landelijke inkooporganisatie van alle soorten vastgoed

1. Onroerend goed verkopen

Het verkopen van onroerend goed kan aan De Nationale Vastgoedportefeuille. De opkoper van alle soorten vastgoed en waar u direct zekerheid kunt krijgen doordat wij bieden zonder financieringsvoorbehoud. En u kunt alle soorten onroerend goed bij ons aanmelden voor een vrijblijvend bod. Alle soorten vastgoed en ook inboedel of vaste delen in vastgoed of op de grond van het vastgoed nemen wij mee in de waardebepaling. Deze vormt de basis voor het bod wat wij uitbrengen. En na aanmelding van uw onroerend goed, trachten wij binnen een dag of enkele uren een bod uit te brengen. U kunt altijd rekenen op een transparant verkoopproces zonder haken en ogen.

1.1 Alle soorten onroerend goed

Van complete industrieterreinen tot losse kamerflat. U kunt werkelijk alle soorten onroerend goed aanmelden. Heeft u een monumentaal pand? U kunt het altijd aanmelden. Uiteraard begrijpen wij dat niet alles mogelijk is, er zijn nu eenmaal uitzonderingen. Maar in vrijwel alle gevallen kunnen wij het onroerend goed direct van u overnemen.

Meldt het onroerend goed vandaag nog aan en specificeer wel wat exact onderdeel is van het onroerend goed. Hiermee kunnen onze vastgoedadviseurs rekenen met de juiste input van u, de verkoper!

Gratis en vrijblijvend bod ontvangen?

Vrijblijvend bod ontvangen

Gratis pand aanmelden zonder verplichtingen

Gratis en geen makelaarskosten

Geen makelaarskosten bij overname door De Nationale Vastgoedportefeuille

Snelle, makkelijke verkoop

Geen langdurig verkooptraject of organiseren van bezichtigingen

Voor het beste bod

Altijd voorzien van een marktconform bod

Beoordeeld met 9.4

Direct een bod zonder voorbehoud van financiering

Via ons geen makelaarskosten op de verkoop van uw woning

Ook voor verkoop vastgoed in verhuurde staat met huurders

Inhoudsopgave

2. Soorten onroerend goed verkopen

Onder onroerend goed valt grond en de gebouwen die op deze grond staan. Wanneer u in het bezit bent van een huis of bedrijfspand, wordt dit dus gezien als onroerend goed, ook wel vastgoed. Bij de aankoop van onroerend goed wordt een hypotheek aangevraagd en een koopovereenkomst opgesteld. Er zijn verschillende soorten onroerend goed die u kunt verkopen.

2.1 Zakelijk onroerend goed verkopen

Bij het verkopen van zakelijk onroerend goed, komen bepaalde btw-regels kijken. Hoewel bedrijf onroerend goed in de meest situaties is vrijgesteld van btw, zijn er toch situaties waarin het wel kan voorkomen dat het voordeliger is om toch te verkopen met btw. Het verkopen van uw zakelijk onroerend goed is bijvoorbeeld voordeliger wanneer u zelf btw betaald heeft op het moment dat u het onroerend goed gekocht heeft.

2.2 Onroerend goed bv verkopen

Wanneer u het onroerend goed van uw B.V. wilt verkopen, moet de koper hier overdrachtsbelasting voor betalen. Dit bedraagt voor zakelijk onroerend goed 8%. Er zijn bepaalde situaties waarin de verkoop van onroerend goed vrijgesteld kan worden van overdrachtsbelasting. Dit is mogelijk wanneer er sprake is van een fusie of een reorganisatie. Hierbij moet wel duidelijk gemaakt worden waarom hiervan sprake is.

2.3 Onroerend goed in vennootschap verkopen

Wanneer u onroerend goed in uw vennootschap wilt verkopen moet eerst ontbinding van de vennootschap plaatsvinden. Wanneer dit gebeurt, kan u het onroerend goed overgezet worden naar privé. Dit betekent echter wel dat over de meerwaarde (verschil reële waarde en boekwaarde) die verkregen wordt door de verkoop van het onroerend goed, vennootschapsbelasting betaald moet worden. Tevens hoort er in deze situatie rekening gehouden te worden met de verschuldigde registratierechten, de hoeveelheid hiervan hangt af van de context.

2.4 Onroerend goed in overdeeldheid verkopen

Bent u mede-eigenaar van onroerend goed en wilt u graag uw onverdeeld onroerend goed verkopen? Dit is iets wat zeker wel mogelijk is. Wanneer er gesproken wordt over mede-eigendom, kunt u uw onverdeeld aandeel onroerend goed verkopen aan een ander persoon. Bij verkoop van uw aandeel hebben mede-eigenaren echter voorrang om uw aandeel te kunnen kopen. In deze situatie zal door de notaris een vraagprijs met voorwaarden bekend gemaakt worden. Deze wordt hierna aangetekend opgestuurd naar de mede-eigena(a)r(en). Deze krijgen na ontvangst een maand de tijd om gebruik te maken van dit recht.

2.5 Onroerend goed portefeuille verkopen

Wanneer u van uw gehele vastgoedportefeuille af wilt, is het ook mogelijk om uw vastgoedportefeuille in één keer te verkopen. Het verkopen van een vastgoedportefeuille gebeurt via de stille verkoop, vaak aan een vastgoedmakelaar of aan beleggers. De Nationale Vastgoedportefeuille is een vastgoedmakelaar waaraan u uw vastgoedportefeuille kunt verkopen. Wij beschikken namelijk over het grootste landelijke netwerk van zowel particuliere als zakelijke beleggers, die bereidt zijn uw gehele portefeuille over te kopen.

3. Hoe onroerend goed verkopen

Wanneer u in het bezit bent van onroerend goed en u dit wilt verkopen, zijn er verschillende mogelijkheden om dit te doen, alle mogelijkheden met voordelen en nadelen. De meest voor de hand liggende optie is om het onroerend goed te verkopen door middel van een makelaar, omdat dit voor veel gemak zorgt. Een andere mogelijkheid is om de verkoop niet uit handen te geven en het dus zelf te doen. Dit is een manier die veel tijd kost, maar wel vrij is, doordat alles zelf bepaald kan worden. Tot slot kan het onroerend goed verkocht worden aan een vastgoedmakelaar. Deze optie biedt veel voordelen doordat het gemak geeft, maar ook veel flexibiliteit.

3.1 Makelaar inschakelen bij verkoop onroerend goed

De meest voorkomende mogelijkheid is om onroerend goed te verkopen met behulp van een makelaar. Dit komt doordat een makelaar zorgt dat het onroerend goed voor een redelijke prijs verkocht wordt. Een makelaar heeft veel kennis van de markt en wordt gezien als professional. Om deze reden zijn er vaak geen zorgen over de kwaliteit van de verkoop. Echter zitten er ook nadelen aan het verkopen van uw onroerend goed met behulp van een makelaar. Zo brengt het inschakelen van een makelaar aardig wat kosten met zich mee en kan het verkoopproces ook nog eens erg lang duren. Tevens moet in deze situatie rekening gehouden worden met de planning van de makelaar en kunnen bijvoorbeeld geen bezichtigingen ingepland worden buiten kantoortijden.

3.2 Zelf onroerend goed verkopen

Echter kiezen steeds meer mensen ook voor de mogelijkheid om zelf hun onroerend goed te verkopen, voornamelijk doordat er tegenwoordig veel vraag naar is waardoor verkoop dus snel zal gaan. Op deze manier is de verkoop erg flexibel, heeft u als verkoper alles zelf in de hand en worden ook nog eens duizenden euro’s aan makelaarskosten bespaard. Een andere reden voor het zelf verkopen van onroerend goed is dat mensen het leuk vinden om te doen. Echter zijn er wel een aantal dingen waar u bij het zelf verkopen aan moet denken, namelijk:

1. Bepalen wat u zelf gaat doen en welke dingen u uit handen geeft.

2. Hoeveel tijd heeft u beschikbaar voor de verkoop? Het zelf verkopen kost namelijk veel tijd.

3. Welke vraagprijs stelt u vast, hier moet onderzoek naar gedaan worden.

4. Hoe wordt een koopcontract opgesteld. Hierover zijn verschillende voorbeelden te vinden op het internet.

5. Het goed informeren van de koper, zo moeten verborgen gebreken worden medegedeeld, om zo eventuele risico’s te vermijden. 

3.3 Onroerend goed verkopen aan een vastgoedmakelaar

Tegenwoordig verkopen veel mensen hun onroerend goed aan een vastgoedmakelaar. Dit omdat deze keuze veel voordelen biedt. Het verkopen aan een vastgoedmakelaar, is verkopen zonder onzekerheid en verkoopstress. Deze mogelijkheid biedt u gemak en flexibiliteit in één. Zo wordt het verkoopproces door een vastgoedmakelaar in handen genomen, maar heeft u zelf inspraak over wanneer u uw onroerend goed gaat verkopen. Het verkopen van onroerend goed aan een vastgoedmakelaar is een optie waar voornamelijk voor gekozen wordt wanneer iemand er snel van af wil door bijvoorbeeld extra kosten of niet te veel tijd kwijt wil zijn aan de verkoop ervan.

De Nationale Vastgoedportefeuille is een vastgoedmakelaar waaraan u uw onroerend goed zorgeloos en direct kunt verkopen. Bij ons hoeft u geen extra makelaarskosten te betalen, nemen wij verborgen gebreken voor eigen rekening en bent u doordat wij een bod uitbrengen zonder financiering voorbehoud, ervan verzekerd dat uw onroerend goed verkocht is. U kunt bij ons een waardebepaling aanvragen door u aan te melden op de website.

3.4 Beslag onroerend goed

Als eigenaar van onroerend goed, ben je verplicht om, wanneer er een hypotheek loopt op het onroerend goed, deze maandelijks af te betalen. Wanneer hier niet aan voldaan wordt, heeft de schuldeiser het recht om beslag te leggen op het onroerend goed. Het beslag leggen op onroerend goed zorgt ervoor dat het goed verkocht kan worden doormiddel van een executieverkoop, ook wel openbare verkoop.

3.5 Openbare verkoop onroerend goed

Wanneer onroerend goed openbaar verkocht wordt, betekent dit dat de verkoop van het onroerend goed georganiseerd wordt door een aangestelde notaris voor openbare verkoop. In deze situatie kunnen alle geïnteresseerde kopers een bod uitbrengen. Het onroerend goed wordt uiteindelijk verkocht aan de geïnteresseerde die het hoogste bod uitbrengt.

Een verkoper kan vrijwillig de keuze maken om het onroerend goed openbaar te verkopen, maar ook gedwongen worden om het onroerend goed openbaar te verkopen. Wanneer er sprake is van een gedwongen openbare verkoop, wordt dit vaak gedaan doordat beslag is gelegd op het onroerend goed. Dit gebeurt wanneer de eigenaar van het onroerend goed niet meer voldoet aan de verplichtingen tegenover de hypotheeknemer.

Het is als eigenaar van onroerend goed van belang dat onvrijwillige openbare verkoop voorkomen wordt. Dit komt doordat openbare verkoop u niet de maximale opbrengst oplevert. Wanneer u in deze situatie beland, heeft u tot de dag van de veiling nog tijd om het onroerend goed aan een andere partij te verkopen. Binnen deze termijn kunt u uw onroerend goed verkopen aan De Nationale Vastgoedportefeuille. Wij zorgen voor een snelle verkoop. Bij het kiezen voor ons, vermijdt u de stress die openbare verkoop met zich meebrengt.

3.6 Onroerend goed verkopen via notaris

Bij het verkopen van uw onroerend goed, worden alle juridische zaken geregeld door de notaris. Doordat de notaris onpartijdig is, wordt door hem naar de belangen gekeken van beide partijen.

Voor verkoop van het onroerend wordt door de notaris onderzoek gedaan naar de achtergrond van beide partijen en eventuele gebreken. Vervolgens wordt door de notaris een akte voor verkoop opgesteld. In deze akte moeten wettelijk geldende begrippen omschreven zijn. Tot slot wordt de hypotheekakte door verkoper en notaris getekend.

3.7 Onroerend goed verkopen zonder notaris

Onroerend goed verkopen zonder notaris is niet mogelijk. Dit komt doordat een notaris het gehele verkoopproces verzorgt. De notaris controleert na ondertekenen de koopovereenkomst en stelt hierop een tijd en datum vast voor overdracht. Wanneer de overdracht plaatsvindt, betekent dit dat de verkoop definitief is. Hierna wordt door de notaris een akte van levering opgesteld. Dit gebeurt op basis van de koopakte.

Direct een bod zonder voorbehoud van financiering

Via ons geen makelaarskosten op de verkoop van uw woning

Ook voor verkoop vastgoed in verhuurde staat met huurders

4. Wanneer onroerend goed verkopen

De verkoop van onroerend goed gaat op bepaalde momenten in het jaar beter als op andere momenten. Zo is het voor potentiële kopers vaak aantrekkelijker om onroerend goed aan te schaffen wanneer het zonnig weer is. In deze ideale situatie kunnen potentiële kopers namelijk ook genieten van de omgeving buiten het onroerend goed, waardoor een beter totaalbeeld gevormd kan worden. Bij koud of regenachtig weer wil een potentiële koper het liefst zo snel mogelijk naar binnen. Het is belangrijk om bij de verkoop van onroerend goed te kijken naar de prijsstelling, het ontwikkelen van de markt en de huidige staat van het onroerend goed.

Tevens is het belangrijk om te kijken hoelang na aankoop van het onroerend goed u het weer gaat verkopen. Dit speelt namelijk erg mee in het maken van overwaarde op de verkoop van het onroerend goed. Het aanhouden van onroerend goed voor een termijn van 10 jaar of langer is voor u als verkoper vaak het meest voordelig. Dit omdat u in deze periode lang de tijd hebt om overwaarde te creëren op het onroerend goed, door middel van renovatie, verduurzaming of toevoeging van aanbouw of terras.

4.1 Koopoptie onroerend goed

Wanneer onroerend goed verkocht gaat worden, kan het zo zijn dat iemand een koopoptie krijgt. Dit betekent dat degene met koopoptie het recht heeft om het onroerend goed als eerste te kopen. Wanneer gebruik gemaakt wordt van een koopoptie, kan het bod niet meer worden ingetrokken door de verkoper. Het krijgen van een koopoptie biedt een sterke positie. Dit komt doordat degene waaraan de koopoptie verleend wordt, zelf kan bepalen om het onroerend goed te kopen of niet.

4.2 Overdracht onroerend goed

Voor het overdragen van onroerend goed is het van belang dat er een notariële akte is opgesteld. Dit wordt gedaan door de notaris die in de meeste gevallen wordt uitgekozen door de koper van het onroerend goed. Tevens is het mogelijk om het koopcontract te laten maken door de notaris. Het koopcontract wordt gezien als een voorlopige koopakte, omdat de koper vaak nog een bedenktijd krijgt. Wanneer deze bedenktijd voorbij is, wordt een overdrachtsdatum vastgesteld en wordt de verkoop van het onroerend goed definitief gemaakt.

5. Waarvan is de waarde van onroerend goed afhankelijk

Wanneer u in bezit bent van onroerend goed en dit wilt verkopen, is de waarde van het onroerend goed afhankelijk van een aantal factoren. Als verkoper wilt u het onroerend goed verkopen met winst. Door het verbouwen, renoveren of verduurzamen van het onroerend goed in de tijd dat u het in bezit heeft, wordt de waarde van het onroerend goed vergroot. Tevens zijn er andere factoren die invloed hebben op de waarde van onroerend goed.

5.1 De huidige woningmarkt

Een factor die van invloed is op de waarde van onroerend goed is de situatie van de huidige woningmarkt. Het is belangrijk om bij het willen verkopen, eerst na te gaan hoe de woningmarkt er op dat moment voor staat. Hierbij zijn de ontwikkelingen in de huizenprijzen erg belangrijk. Deze ontwikkelingen worden iedere maand gepubliceerd door het Kadaster.

5.2 Duurzaamheid van het te willen verkopen onroerend goed

Iets wat potentiële kopers belangrijk vinden, is hoe duurzaam het onroerend goed is. Dit maakt namelijk een groot verschil in maandelijkse extra kosten, want hoe duurzamer het onroerend goed, hoe hoger de waarde ervan. Het verduurzamen kan gedaan worden door middel van bijvoorbeeld het beter isoleren of het toevoegen van zonnepanelen. Hoe duurzaam onroerend goed is, wordt aangegeven aan de hand van een energielabel.

5.3 Verkopen onroerend goed in verhuurd of onverhuurde staat

Tussen de waarde van onroerend goed in verhuurde staat en onroerend goed in onverhuurde staat, zit een groot verschil. Onroerend goed in onverhuurde staat kan namelijk wel 30% meer waard zijn als in verhuurde staat. Dit komt doordat de waarde in verhuurde staat berekend wordt aan de hand van de jaarlijks huurprijs. Hierdoor is het van belang als verhuurder, om de huurprijs jaarlijks te verhogen. Op deze manier zal de waarde van het onroerend goed in verhuurde staat dichter bij de WOZ-waarde liggen van het onroerend goed in onverhuurde staat.

5.4 Verhuurd onroerend goed te koop

Verhuurd onroerend goed dat u wilt verkopen, kan zonder problemen. Wanneer u verhuurd onroerend goed wilt verkopen met huurders erin, geldt wettelijk voor de huurder dat koop geen huur breekt. Dit komt doordat de huurder van het onroerend goed recht heeft op huurbescherming. De verkoop van verhuurd onroerend goed gebeurt meestal via de stille verkoop aan beleggers. Verkoop van onroerend goed via de openbare markt is vrijwel niet aantrekkelijk. Dit komt doordat hier vaak onroerend goed voor eigen gebruik verkocht en gekocht wordt. Bij verhuurd vastgoed kan de huurovereenkomst niet zomaar ontbonden worden, waardoor de nieuwe eigenaar geen zekerheid heeft over wanneer deze er zelf gebruik van kan maken.

5.5 Waarde onroerend goed in verhuurde staat

Om de waarde van onroerend goed in verhuurde staat te berekenen, wordt gebruik gemaakt van de WOZ-waarde van het voorgaande jaar en de maandelijkse kale huurprijs (huurprijs zonder stoffering, meubilering, gas, water en licht). De maandelijkse kale huurprijs wordt ten eerste vermenigvuldigd met 12, om zo de jaarlijkse huurprijs te krijgen. De jaarlijkse huurprijs wordt hierna gedeeld door de WOZ-waarde van het voorgaande jaar en vermenigvuldigd met 100. Uit deze berekening komt een percentage, dit is ‘het percentage jaarhuur van de WOZ-waarde’. Aan de hand van dit percentage kan uit onderstaande tabel een percentage WOZ-waarde afgelezen worden. Dit percentage wordt vermenigvuldigd met de WOZ-waarde van het voorgaande jaar. Het bedrag dat hieruit komt, is de waarde van het onroerend goed in verhuurde staat.

Tabel waarde verhuurde woning

Percentage jaarhuur van WOZ-waarde

  

Meer dan 

Minder dan

Percentage WOZ-waarde

0

1

45%

1

2

51%

2

3

56%

3

4

62%

4

5

67%

5

6

73%

6

7

78%

7

85%

5.6 Kapitalisatiefactor verhuurd onroerend goed

De kapitalisatiefactor geef het aantal keer de jaarhuur van een bedrijfspand weer, dat potentiële kopers bereid zijn om te betalen bij de aankoop van het pand. Deze factor wordt bepaald door de koopsom van een bedrijfspand te delen door de jaarhuur.

De waarde van de kapitalisatiefactor verschilt per pand. De kapitalisatiefactor wordt beïnvloed door de hoogte van de risico’s (risico-opslagpercentage en leegstandrisico), de exploitatiekosten (onderhoudskosten) en de rentestand.

Wanneer er sprake is van onroerend goed met weinig risico, die makkelijk verkocht kan worden, betekent dit dat de kapitalisatiefactor hoger ligt dan wanneer hier geen sprake van is. Factoren die leiden tot een lagere kapitalisatiefactor zijn hogere onderhoudskosten, hogere vaste lasten, hogere beheerskosten en een hoog leegstandsrisico.

5.7 Aansprakelijkheid verhuurder onroerend goed

Als verhuurder van onroerend goed bent u aansprakelijk voor illegale handelingen die plaatsvinden in het verhuurde onroerend goed. De verhuurder is ook wel risico-aansprakelijk. Dit betekent dat u als verhuurder aansprakelijk is voor een gebrek aan het verhuurde onroerend goed, die niet veroorzaakt is door de verhuurder. Met een gebrek wordt ook wel een gevaarlijke toestand bedoeld, deze kan ontstaan zijn door een uitvoeringsfout bij het bouwen van het onroerend goed, of door achterstallig onderhoud. Hiervoor wordt de verhuurder aansprakelijk gesteld, omdat deze de eigenaar is van het onroerend goed.

Als eigenaar van verhuurd onroerend goed is het echter wel mogelijk om een aansprakelijkheidsverzekering Onroerend Goed af te sluiten. Op deze manier hoeft u onverwachtse gebreken niet zelf te financieren aan de huurders.

5.8 Onroerend goed waardering

De waardering van onroerend goed wordt gedaan tegen historische kosten of actuele waarde. Bij waardering tegen actuele waarde, wordt onderscheid gemaakt tussen waardering van beleggingspanden of panden voor eigen gebruik.

De actuele waarde van een pand voor eigen gebruik wordt bepaald aan de hand van de inkoopmarkt. Om de waarde van onroerend goed te bepalen, moet gekeken worden naar de huidige staat van het pand, vergeleken met de staat van het pand bij aankoop, de locatie van het pand en verkoopprijzen van vergelijkbaar onroerend goed in dezelfde omgeving.

5.9 Waardeontwikkeling onroerend goed

Waardeontwikkeling van onroerend goed is afhankelijk van de economische groei, verandering in hypotheekrenteaftrek en verandering in de grote van huishoudens. Tevens hangt de waardeontwikkeling af van de staat en locatie van het onroerend goed. Wanneer het onroerend goed zich bijvoorbeeld bevindt in een grote stad, waar veel vraag is naar onroerend goed, zal dit zorgen voor een verhoging van de waardeontwikkeling. Onroerend goed op een locatie waar weinig voorziening in de buurt zijn en waar weinig vraag is, is sprake van een vermindering van de waardeontwikkeling.

5.10 Verkrijgende verjaring onroerend goed

Er ontstaan regelmatig discussies tussen buren over wie de werkelijke eigenaar is van een stuk grond of tot waar de perceelgrens loopt. Het kan namelijk zo zijn dat percelen wisselen van eigendom. Hierdoor komt het regelmatig voor dat iemand er later pas achter komt dat een gedeelte van zijn/haar onroerend goed, dat al jaren door diegene gebruikt wordt, van de buurman blijkt te zijn.

Wanneer hiervan sprake is, kan het zijn dat de buurman in bezit is van het onroerend goed, doordat het onroerend goed is verkregen door middel van verjaring. Dit betekent dat het onroerend goed voor een termijn van 10 jaar, zonder onderbrekingen, in bezit is geweest van de huidige eigenaar. Bij verkrijgende verjaring is het van belang dat de bezitter te goeder trouw is.  Dit betekent dat de bezitter zichzelf beschouwt als rechthebbende en dit hij zich ook daadwerkelijk zo mag beschouwen.

5.11 Eigendomsrecht onroerend goed

Bij het in bezit hebben van onroerend goed voor 10 jaar, wordt er gesproken van eigendomsrecht. In deze periode is de eigenaar te goeder trouw geweest. De eigenaar heeft zich gedragen als een eigenaar en had hier ook recht toe. Wanneer u eigenaar bent van een bepaald onroerend goed, betekent dit echter niet dat alles met dit onroerend goed gedaan mag worden. Zo heeft u voor het bouwen op grond een vergunning nodig en staat u een deel van uw rechten af wanneer u het onroerend goed gaat verhuren.

5.12 Juridisch eigendom onroerend goed

Een eigendom kan verdeeld worden in juridisch en economisch eigendom. Wanneer u over juridisch eigendom beschikt, betekent dit dat u beschouwd wordt als ‘hoofd’ eigenaar. Als juridische eigenaar heeft u het recht om over het volledige onroerend goed te beschikken, maar ook het recht om een ander persoon van het onroerend goed te laten profiteren.

5.13 Economisch eigendom onroerend goed

Het beschikken over economisch eigendom van een onroerend goed, betekent dat u ‘mede-eigenaar’ bent van een onroerend goed, waarvan de juridische eigenaar ‘hoofd-eigenaar’ is. In deze situatie heeft u al economisch eigenaar het recht om gebruik te maken van het onroerend goed en dus te profiteren van het onroerend goed van een ander. Het is mogelijk om van economische eigenaar te gaan naar juridische eigenaar. Dit kan echter alleen wanneer het onroerend goed zo wordt overgedragen bij de notaris en wordt ingeschreven bij het Kadaster, aan de hand van een transportakte.

5.14 Rendement onroerend goed

Het rendement op onroerend goed wordt bepaald aan de hand van de staat, de ligging, de kwaliteit van onderhoud en de eventuele huurders die zich in het onroerend goed bevinden. Echter mag er van uit gegaan worden dat het rendement van onroerend goed ongeveer tussen de 3% en 6% per jaar is.

Wanneer onroerend goed redelijk onderhouden wordt, is het rendement vrijwel niet te verwaarlozen. Om het maximale rendement uit uw onroerend goed te halen, is het moment van aankoop en verkoop er belangrijk.

6. Verkoop onroerend goed belasting

Wanneer er geen sprake is van een bouwterrein, is uw onroerend goed bij verkoop vrijgesteld van btw. Bij verkoop van een bouwterrein moet wel btw betaald worden door de verkopen, maar krijgt deze wel vrijstelling van overdrachtsbelasting. Wanneer er sprake is van nieuw onroerend goed die u uiterlijk 2 jaar na de eerste ingebruikname verkoopt, geldt een btw-belaste levering van onroerend goed. Dit geldt tevens wanneer koper en verkoper afspreken dat het onroerend goed wel belast wordt met btw.

6.1 Wanneer onroerend goed verkopen met btw

Het verkopen van onroerend goed met btw is van belang wanneer het onroerend goed al binnen 2 jaar na de eerste ingebruikname verkocht wordt. Wanneer u zelf bij de aankoop van het onroerend goed al btw betaald heeft, is het verstandig om bij de verkoop van het onroerend goed ook te belasten met btw. Hier moet de koper wel mee instemmen en dit moet genoteerd worden in de notariële akte.

6.2 Onroerend goed verkopen onder btw-stelsel

Wanneer de verkoper nieuw onroerend goed gaat verkopen, kan deze verkocht worden onder het btw-stelsel. Of onroerend goed ‘nieuw’ is, wordt bepaald aan de hand van de eerste ingebruikname van het onroerend goed, oftewel de eerste bewoning. Wanneer hiervan sprake is moet de koper 21% btw over de aankoopprijs betalen. Dit betekent echter wel dat de koper vrijgesteld wordt van het betalen van registratierechten.

7. Onroerend goed verkopen na schenken

Bent u van plan geschonken onroerend goed te verkopen, die u bijvoorbeeld van uw ouders gekregen heeft? In deze situatie wordt u bij verkoop van het geschonken onroerend goed binnen drie jaar na schenking en acht jaar na aankoop van het onroerend goed door de persoon die u het geschonken heeft belast. Dit belastbaar inkomen staat gelijk aan de verlaagde verkoopprijs minus de verhoogde aankoopprijs.

7.1 Schenkbelasting onroerend goed

Ouders kunnen hun kind jaarlijks een bedrag schenken. Aan dit bedrag zit een maximum waarover geen belasting betaalt hoeft te worden. Wanneer dit maximum overschreden wordt, zal wel belasting betaalt moeten worden over het geschonken bedrag. De hoeveelheid van dit maximale bedrag hangt af van het doeleinde waarvoor het bedrag gebruikt gaat worden. Wanneer de schenking eenmalig verhoogd wordt, of de schenking hoger is dan het belastingvrije bedrag, moet dit worden aangegeven bij de belastingdienst en moet schenkbelasting betaald worden.

Wanneer u onroerend goed schenkt, mag dit dus ook maar voor een bepaald bedrag. Om zonder schenkbelasting te schenken, mag het schenkingsbedrag een maximaal bedrag onder de WOZ-waarde zitten. Wanneer onroerend goed voor een veel kleiner bedrag als de WOZ-waarde wordt geschonken, moet hier belasting over betaald worden.

7.3 Vruchtgebruik onroerend goed verkopen

Wanneer u beschikt over vruchtgebruik op ontroerend goed, betekent dit dat u dit goed, dat in het bezit is van een ander, mag gebruiken. In deze situatie eindige het vruchtgebruik wanneer de vruchtgebruiker overlijdt. Wanneer dit gebeurt wordt de blote eigenaar weer volledige eigenaar van het onroerend goed.

Als vruchtgebruiken heeft u dus het recht om gebruik te maken van andermans bezit. Echter heeft de blote eigenaar van het onroerend goed het recht om dit te verkopen zonder toestemming van de vruchtgebruiker. In deze situatie zal de nieuwe eigenaar wel de rechten moeten respecteren van de vruchtgebruiker. Dit omdat bij verkoop alleen het blote eigendom verkocht zal worden.

Echter is het ook mogelijk om bij overeenkomst tussen blote eigenaar en vruchtgebruiker, het volledige onroerend goed te verkopen. Wanneer voorgaand geen afspraken gemaakt zijn over de verkoop, wordt de opbrengst eerlijk tussen beide partijen verdeeld.

8. Onroerend goed verkopen na erfenis

Wanneer u onroerend goed erft, kunt ervoor kiezen om de woning te behouden om er zelf in te gaan woning, of om de woning te gaan verkopen. Bij het kiezen voor de optie om het onroerend goed uit de erfenis te verkopen, wordt het aangeraden om dit te doen binnen acht maanden. Door het onroerend goed binnen acht maanden te verkopen, hoeft er geen erfbelasting betaalt te worden over het overgebleven vermogen wat zich nog in het huis bevindt. De hoogte van de erfbelasting hangt af van de waarde van het onroerend goed.

Bij De Nationale Vastgoedportefeuille kunt u uw geërfde onroerend goed snel verkopen. Op deze manier voorkomt u dat u erfbelasting moet betalen. Bij ons kunt u de eventuele inboedel die u niet wilt houden achterlaten. Wij zorgen ervoor dat deze na aankoop uit de woning gehaald worden. U kunt bij ons gratis een vrijblijvend bod aanvragen.

8.1 Onroerend goed erfbelasting

Bij het erven van onroerend goed, komt vaak erfbelasting kijken. De afweging van wel of niet erfbelasting betalen en hoeveel erfbelasting betalen, wordt gemaakt aan de hand van de relatie met het overleden persoon en de waarde van het geërfde onroerend goed. Het bepalen van de waarde van het geërfde onroerend goed, wordt gekeken naar de WOZ-waarde van het jaar na of het jaar van overlijden. Er wordt niet gekeken naar de verkoopwaarde van het onroerend goed bij het vaststellen van de erfbelasting.

9. Onroerend goed verkopen aan kind

Wanneer u het overweegt om uw onroerend goed te verkopen, kunt u ervoor kiezen om dit te verkopen aan uw kind. Hiervoor kunt u kiezen omdat u bijvoorbeeld zelf van plan bent om kleiner te wonen of omdat u wilt voorkomen dat uw kind erfbelasting moet betalen na overlijden. Het verkopen van onroerend goed aan een kind wordt vaak gedaan voor een lagere prijs als de WOZ-waarde. Wanneer dit gebeurt is er echter vaak sprake van schenking, hierover moet belasting betaald worden. Hier zit echter wel een vrijstelling aan van ongeveer €101.000.

Meer informatie

De Nationale Vastgoedportefeuille is een landelijke in- of opkooporganisatie die bestaat uit samenwerkingsverbanden tussen verschillende vastgoedbedrijven, beleggingsmaatschappijen, verhuurbedrijven, makelaars en vastgoed investeerders.

Contact opnemen

U kunt ons bereiken via [email protected]. U kunt ook een terugbelverzoek bij ons indienen. Vul hiervoor ons contactformulier in en wij bellen u binnen een werkdag terug.