Landelijke inkooporganisatie van alle soorten vastgoed

Wettelijke opzegtermijn verhuurder huurcontract​

De Nationale Vastgoedportefeuille is een landelijke inkooporganisatie van alle soorten vastgoed

1. Wettelijke opzegtermijn verhuurder huurcontract

Wilt u weten wat de opzegtermijn is voor een verhuurder voor het beëindigen van een huurcontract? De opzegtermijn voor het beëindigen van het huurcontract is afhankelijk van het type huurcontract. Zo kan een huurcontract voor onbepaalde tijd nooit of te nimmer worden opgezegd en kan de opzegtermijn van een contract van 1 jaar weer anders zijn dan een huurcontract van 2 jaar.

1.1 Wanneer mag de huurder wel de huur opzeggen van een woning.

Zoals aangegeven mag u niet zomaar de huur opzeggen van uw woning. Of het nu om een tijdelijk huurcontract gaat of om een vast contract. Hier zijn ten alle tijden regels aan verbonden. Er zijn uitzonderingen wanneer u als verhuurder wel een huurcontract met de huurder kunt opzeggen.

Gratis en vrijblijvend bod ontvangen?

Vrijblijvend bod ontvangen

Gratis pand aanmelden zonder verplichtingen

Gratis en geen makelaarskosten

Geen makelaarskosten bij overname door De Nationale Vastgoedportefeuille

Snelle, makkelijke verkoop

Geen langdurig verkooptraject of organiseren van bezichtigingen

Voor het beste bod

Altijd voorzien van een marktconform bod

Beoordeeld met 9.4

Direct een bod zonder voorbehoud van financiering

Via ons geen makelaarskosten op de verkoop van uw woning

Ook voor verkoop vastgoed in verhuurde staat met huurders

Inhoudsopgave

2. Redenen voor verhuurder om huur op te zeggen zonder opzegtermijn

Er zijn een aantal redenen wanneer een verhuurder de huur kan opzeggen zonder opzegtermijn. Hier zitten echter strikte voorwaarden aan en deze opzegging dient altijd via een uitspraak van een kantonrechter te worden bepaald.

2.1 Hieronder de redenen waarmee u bij een rechter kunt aankomen.

–  De huurder betaald al meer dan 3 maanden geen huur. Vanaf dat moment kan de uitzettingsprocedure worden opgezet. U kunt dan van de rechter eisen om het huurcontract per direct te ontbinden. Het kan daarna echter nog maanden duren voordat de rechter een uitspraak heeft gedaan. Betaald een huurder geen huur met een reden dan is de kans groot dat de rechter niet me gaat in het uitzetten van de huurder. 

 –  De huurder verzorgd overlast. Denk hierbij aan geluidsoverlast of bedreigingen. De verhuurder kan de huurder dan voor de rechter dagen en eisen dan het huurcontract direct dient te stoppen. 

 –  Verhuurder heeft de woning zelf nodig voor dringend eigen gebruik. Dit kan alleen wanneer u als verhuurder zelf op straat dreigt komen te staan. Dit kan dus wanneer u in financiële problemen verkeerd of wanneer u in een scheiding ligt en een eigen woning nodig heeft voor u en uw kind. De rechter zal dit ook controleren en bepalen of de reden geldig genoeg is om de huidige huurder met zijn huurcontract voor onbepaalde tijd uit te zetten. Dit is namelijk een zeer vergaande stap en zal niet zo maar door een rechter worden toegewezen. Krijgt de verhuurder echter wel gelijk, dan dient verhuurder zorg te dragen voor een verhuiskostenvergoeding en bovendien zorgen voor een nieuwe woning voor de huidige huurder.

–  Verhuurder wil na periode weer terug in woning met (de diplomautenclausule). U heeft een huurcontract met diplomatenclausule. Dat bekent dat de verhuurder na een periode weer terugkeert in zijn of haar woning. De verhuurder zal er dan uit moeten. Hierover zijn duidelijke afspraken gemaakt in het huurcontract.

 –  Verhuurder is tegen wijziging van het huurcontract. De verhuurder wil bijvoorbeeld de huur verhogen omdat de woning compleet gerenoveerd is. Huurder dient hierin mee te gaan wanneer dit conform wet en regelgeving opnieuw is geïndexeerd. De huurverhoging dient echter wel conform het puntensysteem worden verhoogd. Indien dit niet op de juiste manier is verhoogd dan kan de huurder naar de huurcommissie stappen en de huur laten verlagen.

 –  Bouwplannen op plek van de woning. Wanneer de Gemeente bouwplannen heeft en de woning moet worden gesloopt dan kan de huurovereenkomst worden ontbonden. De gemeenteraad dient hier echter wel mee in te stemmen voordat er tot ontbinding van de huurovereenkomst kan worden overgegaan.

3. Wat zijn de rechten van de huurder bij opzeggen van huurcontract door verhuurder

De verhuurder kan in de meeste gevallen de huur dus niet stopzetten. De verhuurder dient zich namelijk aan de rechten van de huurder te houden bij het opzeggen van een huurcontract.

De rechten van de huurder hangt af van het volgende;

– Het soort woning. Bijvoorbeeld een woning met een eigen voordeur. Of een kamer bij hospita.

– Bij een tijdelijk huurcontract. De opzegtermijn is 1 maand.

– Vast huurcontract. De opzegtermijn is 3 tot 6 maanden. Afhankelijk van hoe lang de huurder de woning bewoond. 

3.1 Vast huurcontract voor onbepaalde tijd

Beschikt de huurder over een vast huurcontract voor onbepaalde tijd of is een tijdelijk huurcontract verlopen en woont de huurder na het verlopen van dit contract nog in de woning zonder dat er wederzijds is opgezegd? Dan kan de huur niet zomaar meer worden opgezegd. Een huurder geniet dan huurbescherming. Wilt u de woning verkopen en zit de huurder er nog in? Koop breekt geen huur en daardoor kunt u de woning in dit geval dus alleen nog maar verkopen met de huurder er nog in. Bij andere huurcontracten heeft de huurder minder rechten.

3.2 Wettelijke opzegtermijn tijdelijke contract 

Een verhuurder mag één keer een tijdelijk huurcontract geven dat maximaal 2 jaar mag duren. Dit contract stopt op de einddatum die in het huurcontract staat. De verhuurder moet de huurder hier echter wel op de juiste manier aan herinneren. Daarna dient de huurder de woning te verlaten. Een verhuurder mag een huurcontract niet eerder beëindigen dan deze datum die in het contract vermeld staat.

4. Opzegtermijn huur wanneer er wordt gehuurd via de Leegstandswet

Wanneer een huurder huurt via de Leegstandswet wordt de woning bijvoorbeeld in de toekomst gesloopt, verkocht of gerenoveerd. Een huurder heeft daarom een tijdelijk contract met andere regels dan normale tijdelijke contracten hebben.

In dit geval moet een huurcontract minstens 6 maanden duren. Staat het huis te koop, dan is dit minstens 3 maanden. Het huurcontract stopt automatisch op de einddatum.

In een huurcontract volgens de leegstandswet moet duidelijk het volgende worden vermeld;

1. Dat het gaat om tijdelijke verhuur volgens de Leegstandwet

2. Dat er een leegstandsvergunning van de Gemeente aanwezig is

3. Voor welke periode de vergunning is gegeven

4. Welke maximale huurprijs er in de vergunning staat

Staan deze punten niet duidelijk in een contract, of is de leegstandwetvergunning verlopen, en woont de huurder nog steeds in de woning? Dan heeft de huurder huurbescherming. De verhuurder mag dan niet zomaar meer opzeggen.

Kamerverhuur; Opzeggen huurcontract bij het huren van een kamer

U kunt 3 soorten huur afspreken voor uw kamer:

  –     vaste kamerhuur

  –     tijdelijke kamerhuur

  –     hospitahuur

4.1 Vast contract kamerverhuur

Bij een vast kamerverhuur contract mag de huurder niet zomaar opzeggen. Ook wanneer een tijdelijk huurcontract is verlopen en zowel huurder als verhuurder niet hebben opgezegd geniet huurder huurbescherming.

4.2 Tijdelijk contract

Een tijdelijk huurcontract eindigt op de einddatum als verhuurder volgens de regels heeft opgezegd. Startte een huurcontract op 1 juli 2016 of later? Dan mag het huurcontract maximaal 5 jaar duren. Wil de verhuurder dat het huurcontract eerder eindigt? Dan mag dit geweigerd worden.

Verhuurder dient een huurcontract altijd schriftelijk op te zeggen via een brief, mail of app.. En dit moet net als bij een normaal tijdelijk contract minimaal 1 maand tot maximaal 3 maanden voordat het contract afloopt. Gebeurt dit niet in deze periode dan veranderd een tijdelijk contract automatisch in een vast huurcontract. Vanaf dat moment geniet huurder huurbescherming.

4.2 Hospitahuur

Bij hospitahuur woont de verhuurder ook zelf in de woning. De eerste maanden heeft huurder geen huurbescherming. Dat betekend dat verhuurder zonder enige reden het huurcontract mag opzeggen. Na 9 maanden moet de verhuurder een reden geven voor opzegging. Gaat huurder niet akkoord met deze reden? Dan moet verhuurder toestemming vragen aan de rechter. Bij hospitahuur moet verhuurder minimaal 3 maanden van te voren doorgeven dat hij wil opzeggen.

Huur opzeggen als verhuurder, welke geldende regels zijn er

 –  De opzegging dient per aangetekende brief te worden verzonden

 –  In de brief dient een wettelijke reden van opzegging te staan.

 –  Als er medehuurders zijn dan dienen zij ieder afzonderlijk op te zeggen

 –  Verhuurder vraagt in de brief om binnen 6 weken schriftelijk te laten weten of de huurder en eventuele medehuurders akkoord gaan met de opzeggen. Het huurcontract wordt namelijk pas beëindigd op het moment dat huurder en eventuele medehuurders schriftelijk instemmen op de huur opzeggen. Stemt de huurder niet in, dan kan verhuurder na 6 weken naar de rechter gaan. De rechter doet een uitspraak over de rechtmatigheid van de opzegging en geeft bij gelijk een eventuele ontruiming van de woning. Hier gaan in de meeste gevallen nog maanden overheen.

De opkoper van alle soorten vastgoed

Meer informatie

De Nationale Vastgoedportefeuille is een landelijke in- of opkooporganisatie die bestaat uit samenwerkingsverbanden tussen verschillende vastgoedbedrijven, beleggingsmaatschappijen, verhuurbedrijven, makelaars en vastgoed investeerders.

Contact opnemen

U kunt ons bereiken via info@denationalevastgoedportefeuille.nl. U kunt ook een terugbelverzoek bij ons indienen. Vul hiervoor ons contactformulier in en wij bellen u binnen een werkdag terug.