Landelijke inkooporganisatie van alle soorten vastgoed

Scheiden met koopwoning/ uit elkaar gaan met koophuis

De Nationale Vastgoedportefeuille is een landelijke inkooporganisatie van alle soorten vastgoed

Huis verkopen bij een scheiding

1. Scheiden met koopwoning/uit elkaar gaan met koophuis

Als u gaat scheiden of heeft besloten om uit elkaar te gaan, is het van belang om een aantal zaken goed af te handelen samen. Bij sommige ex-partners zal de verdeling van bezittingen en het regelen van andere belangrijke zaken prettiger verlopen dan in andere gevallen. Afhankelijk van uw situatie zult u samen met uw ex-partner tot overeenstemmingen moeten komen. In onderstaand artikel worden verschillende belangrijke zaken uitgelicht, deze kunnen u helpen om dit ingewikkelde proces snel en soepel te laten verlopen.

Gratis en vrijblijvend bod ontvangen?

Vrijblijvend bod ontvangen

Gratis pand aanmelden zonder verplichtingen

Gratis en geen makelaarskosten

Geen makelaarskosten bij overname door De Nationale Vastgoedportefeuille

Snelle, makkelijke verkoop

Geen langdurig verkooptraject of organiseren van bezichtigingen

Voor het beste bod

Altijd voorzien van een marktconform bod

Beoordeeld met 9.4

Direct een bod zonder voorbehoud van financiering

Via ons geen makelaarskosten op de verkoop van uw woning

Ook voor verkoop vastgoed in verhuurde staat met huurders

Inhoudsopgave

2. Scheiding aanvragen

Het aanvragen van een scheiding gaat doormiddel van een verzoekschrift. In het verzoekschrift staat het verzoek om uw huwelijk te ontbinden. Het verzoek voor een scheiding gebeurt in de regio waar één van jullie woonachtig is. Het verzoekschrift wordt door uw advocaat doorgestuurd naar de rechter. U bent verplicht om een advocaat in te schakelen bij een scheiding. Het inschakelen van een advocaat brengt uiteraard kosten met zich mee. Mocht u er samen niet uitkomen, dan zijn er individuele advocaten nodig. Dit proces zal langer duren, omdat er tegenstrijdige standpunten zullen zijn. De aanvraag voor de scheiding zal naar de rechter gaan, hier zal uiteindelijk een zitting uit voortkomen.

Een scheiding aanvragen kan veel tijd in beslag nemen. Dit tijdsbestek is tevens afhankelijk van uw situatie. Als u met uw partner op goed voet uit elkaar gaat, zal het proces enkele weken in beslag nemen. Indien jullie lijnrecht tegenover elkaar staan kan het scheidingsproces maanden duren.

2.1 Eerst scheiden of eerst huis verkopen

Als u een uw partner uit elkaar gaan en hebben besloten om beide de woning te verlaten dienen jullie samen te beslissen over het moment van verkoop van de woning. Het is aan u en uw ex-partner of jullie beslissen om eerst het huis te verkopen of om eerst te gaan scheiden. Vaak spelen financiën hierbij een grote rol, in veel gevallen is een snelle verkoop gewenst en wordt er vaak voor gekozen om de verkoop direct in gang te zetten.

Onze werkwijze

1. Woning aanmelden

Meld uw woning kosteloos en vrijblijvend bij ons aan. Vul het contact formulier in met uw adres gegevens en geef deze aan ons door.

2. Binnen één werkdag ontvang u van ons een reactie

We bespreken uw wensen en voorkeur, we kunnen een globaal bod op afstand uitbrengen of een bezichtiging inplannen voor een exacte waardebepaling.

3. Wij komen langs voor een waardebepaling

Wij komen langs voor een bezichtiging om een waardebepaling van uw woning te doen. Aan de hand van onze bevindingen bereiden wij een bod op uw huis voor.

4. U ontvangt een definitief bod

Na de bezichtiging ontvangt u van ons een definitief bod. Dit bod is geheel vrijblijvend. Indien u akkoord wenst te gaan met het bod bespreken we samen een datum voor de overdracht.

5. De officiële koopakte wordt opgesteld

De koopakte wordt getekend en wordt vervolgens naar de notaris toegestuurd. Wanneer er sprake is van een hypotheek dan zal de notaris de aflossingsnota opvragen bij de hypotheekverstrekker zodat er op de overdrachtsdatum kan worden overgedragen.

3. Koophuis verkopen bij echtscheiding

De keuze om te gaan scheiden is vaak een moeilijke keuze waar een lang proces aan vooraf is gegaan. Als de keuze eenmaal is gemaakt is een snelle afhandeling van de praktische zaken waaronder de verkoop van de woning wel zo prettig. Daarna kan ieder zijn eigen weg gaan en een nieuwe start maken. De verkoop van een huis kan veel stress en zorgen met zich meebrengen. Keer op keer de woning gereed maken voor een bezichtiging en veel tijd kwijt zijn aan de makelaar voor het opstellen van een woningdossier voor de verkoop. Veel mensen die uit elkaar gaan kiezen dan ook voor de makkelijke en snelle weg. De snelste manier om het huis te verkopen is de directe verkoop aan een woning opkoper. De verkoop kan al binnen een week rond zijn, u hoeft zelf niet te doen en geen kosten te maken.

3.1 Waardebepaling huis bij scheiding

Om de woningwaarde te laten bepalen kunt een waardebepaling uit laten voeren door een woning taxateur. De taxatiekosten verschillen per taxateur maar bedragen al snel enkele honderden euro’s.
 De snelste en goedkoopste mogelijkheid is door de woningwaarde te laten bepalen door een woning opkoper. Dit is voor u niet alleen gratis maar u hoeft daarnaast ook geen makelaar in de arm te nemen. Doordat de opkoper uw woning ook direct koopt bespaart u een lang verkooptraject met torenhoge makelaarskosten en verkoop courtage.

Het kan zijn dat een van jullie beide in de woning zou willen blijven wonen, dit moet echter wel financieel haalbaar zijn. Niet alleen de hypotheek maar ook alle gemeentelijke belastingen, verzekeringen en andere vaste lasten zullen door één persoon gedragen moeten worden.

Hiervoor kunt u advies in winnen bij een financieel/ hypotheekadviseur, er moet namelijk ook rekening worden gehouden met eventuele overwaarde. Indien hier sprake van is zal hiervan de helft direct aan de ex-partner moeten worden betaald. Indien er een restschuld op de woning rust zullen jullie met een gezamenlijke schuld blijven zitten en is blijven wonen helemaal geen optie. In de praktijk is het vaak niet realistisch om de woning aan te houden en is kleiner gaan wonen de beste optie.

3.2 Restschuld

Als de hypotheekschuld hoger is dan verkoopwaarde van het huis dan is er na de verkoop sprake van een restschuld. Jullie zullen allebei de helft van de restschuld moeten dragen. De restschuld kan worden afgelost met spaargeld of in sommige gevallen kan hier een lening voor aangevraagd worden. Indien een van jullie in de woning blijft wonen zal degene die vertrekt de helft van de restschuld aan de ander dienen te betalen. Als er sprake is van restschuld is het vaak verstandig om hierover advies in te winnen bij een financieel adviseur.

3.3 Overwaarde huis

Is er sprake van een overwaarde? Dan krijgt ieder zijn deel uitgekeerd. De belasting voor de overwaarde valt onder ‘eigenwoningreserve’. Deze reserve zal de mogelijkheden voor renteaftrek verkleinen, bij de aankoop van een nieuwe woning. U dient er rekening mee te houden dat u met deze beperking te maken kan krijgen, wanneer u binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt. Deze kwestie wordt ook wel de bijleenregeling genoemd. Wordt de overwaarde niet voor de aankoop van uw nieuwe woning gebruikt kan over dit bedrag geen hypotheekrente aftrekken van de belasting.

3.4 Partner uit huis zetten koopwoning

Heeft u gezamenlijk een koopwoning en heeft u besloten dat één iemand in het huis blijft wonen? Dan kunt u uw huis verkopen aan uw partner. Dit wordt ook wel het uitkopen van uw partner genoemd. Bij het uitkopen van uw partner dient u eerst de waarde van de woning vast te laten stellen. Hieruit kan een restschuld, of overwaarde ontstaan (zie bovenstaande kopjes). Is er sprake van overwaarde? Dan moet u uw ex-partner geld meegeven. Als uw de hypotheek op uw woning onder water staat is er sprake van restschuld. Dan moeten jullie samen het verlies delen. U kunt het uitkopen doen door eigen geld te gebruiken, of door de huidige hypotheek te verhogen. Wanneer u alle afspraken gemaakt heeft, kunt u een overdrachtsdatum vastleggen voor de officiële overdracht. Hoe dit precies in zijn werk gaat wordt verder onder het kopje ‘akte van verdeling’ uitgelicht.

3.5 Akte van verdeling

Tijdens het huwelijk heeft u gezamenlijke lasten voor de woning. Als één persoon de woning gaat verlaten, zal de ander deze lasten niet meer op zich willen nemen. De schuld voor uw hypotheek zou dan op één naam moeten komen te staan. Om dit voor elkaar te krijgen, zult u ook de woning op één naam moeten zetten. Heeft u alleen de woning gekocht vóór u trouwde, dan is de akte van verdeling niet van toepassing. De akte van verdeling kunt u bij een notaris regelen en zal tussen €500,- en €1500 kosten.

3.6 Scheiden in gemeenschap van goederen

Als u in gemeenschap van goederen getrouwd bent zijn de gezamenlijke eigendommen voor de helft uw eigendom en dient alles naar ratio verdeeld te worden. Als hier sprake van is bent u beide voor de helft eigenaar van de koopwoning. Ongeacht of een van beide de woning vóór het huwelijk gekocht heeft. Als er sprake is van een echtscheiding, dan bent u beiden verantwoordelijk voor de schuld of overwaarde die op de woning rust. 

Naast de gemeenschap van goederen bestaat er ook de beperkte gemeenschap van goederen. Bij de beperkte gemeenschap van goederen bent u samen de eigenaar als u samen de woning kocht vóór het huwelijk, of als één persoon de woning tijdens het huwelijk gekocht heeft. Heeft één persoon de woning vóór het huwelijk gekocht? Dan is alleen diegene de eigenaar van de woning en is er geen sprake van de akte van verdeling.

3.7 Alimentatie

In Nederland bestaat er bij scheidingen ‘alimentatie’. De alimentatie houdt in, dat de ex-partner met het meeste inkomen een bijdrage levert aan de ander. De bijdrage dient bij te dragen aan het levensonderhoud van de partner met het laagste inkomen. Het inkomen moet hierbij te laag zijn om het levensonderhoud te kunnen betalen. Hierbij wordt dezelfde leefstijl gehanteerd als in de tijd van het huwelijk. Er bestaan een aantal wettelijke regels voor alimentatie, voorbeelden hiervan zijn;

– De alimentatie is maximaal 5 jaar.

– De alimentatie kan van kortere duur zijn, mits het huwelijk minder dan 10 jaar duurde. Indien hier sprake van is, wordt de alimentatie berekent door de jaren van het huwelijk in tweeën te delen.

3.8 Kosten ehtscheiding

In de voorgaande categorieën zijn een aantal zaken behandeld waar kosten bij komen kijken, zoals het taxeren van de woning. Het bepalen van de waarde door een taxateur kost al snel honderden euro’s. Wanneer u het gehele verkooptraject bij een makelaar laat uitvoeren, bent u duizenden euro’s kwijt aan makelaarscourtage. Dit is een percentage wat van de definitieve verkoopsom af wordt gehaald. Gemiddeld is de courtage om en nabij de 2 a 3% incl. Btw.

Als de verkoop rond is, kunt u beginnen met de verhuizing. Bij het verhuizen kunt u een busje huren met een chauffeur, of iemand uit uw omgeving. Deze optie is het goedkoopst, maar is misschien niet de beste optie voor u. De keuze hiervoor is afhankelijk van uw situatie. Het kan zijn dat u erg ver moet rijden en geen tijd heeft om vaker heen en weer te rijden. In dit geval kunt u beter een verhuisbedrijf inschakelen. Overigens zullen de kosten hiervoor hoger zijn dan de eerste optie. De kosten hiervoor liggen gemiddeld rond de €800,- tot €1000,-. Wanneer u voor de goedkopere optie gaat, bent u gemiddeld rond €400,- tot €600,- kwijt.

Naast het verkopen van uw woning, kunt u rekenen op de volgende kosten:

– Advocaatkosten.

– Griffierechten, dit zijn de kosten van de rechtszaak.

– Kosten aan mediator, dit is optioneel als er samen niet over uitkomt.

– Adviesbureau.

– Psychloog.

De juridische kosten zullen afhankelijk zijn van uw afspraken. Wanneer u er samen goed uitkomt zal dit erg veel kosten besparen, ten opzichte van ex-partners die lijn recht tegen over elkaar staan.

4. Huis verkopen bij relatiebreuk

Het verkooptraject bij een relatiebreuk verloopt iets anders dan bij een scheiding. Bij een relatiebreuk zijn er vaak weinig tot geen afspraken op papier gezet. Dit kan ervoor zorgen dat er sneller meningsverschillen komen over het verdelen van bezittingen. De eerdergenoemde mediator kan helpen om tot goede besluiten te komen.

Ten opzichte van een scheiding kunt u bij een relatiebreuk makkelijker uw ex-partner uit het huis zetten. Als u de enige eigenaar bent kunt u uw ex-partner direct eruit zetten. Bezittingen kunt u samen verdelen, hier dient u samen besluiten in te maken. Gaat u uit elkaar en heeft u samen een koopwoning? Dan komen er wel schriftelijke afspraken aan te pas. Dit proces gaat hetzelfde als bij scheidende koppels. Zo kunt u de woning samen verkopen, of één persoon kan de ander uitkopen. In beide situaties worden dezelfde stappen ondernomen als bij een scheiding.

4.1 Uit elkaar gaan met samenlevingscontract en koophuis

Gaat u uit elkaar en bent u van plan uw koophuis te verkopen? Dan kunt u afspraken en voorwaarden mogelijk terugvinden in het door u gemaakte samenlevingscontract. Een samenlevingscontract kunt u tijdens het samenwonen opgesteld hebben. In het contract staan zaken die invloed hebben op bepaalde situaties, zoals het uit elkaar gaan of overlijden van een partner. Als u het samenlevingscontract bij een notaris heeft laten goedkeuren, dan kan dit bij meningsverschillen van toepassing zijn. Indien u er samen niet uitkomt, kunnen de gemaakte schriftelijke afspraken als bewijs dienen bij een mogelijke rechtszaak. In het samenlevingscontract kunnen bepaalde afspraken staan, zoals:

– De bezittingen waar jullie beiden recht op hebben.

– Wie er eventueel in de woning blijft wonen.

– De verdeling van kosten.

– Ontbinding van het samenlevingscontract

– Kosten en zorg voor de kinderen.

4.2 Uit elkaar gaan met koophuis zonder samenlevingscontract

Heeft u samen een woning gekocht, maar geen samenlevingscontract opgesteld? Dan zullen jullie de opbrengsten en kosten door tweeën moeten splitsen. Mocht de ander in verhouding meer vermogen hebben ingebracht, dan zou deze persoon een hoger bedrag kunnen krijgen.  Wanneer één persoon de woningeigenaar is, dan kan diegene de ander zonder problemen de woning uitzetten (zie categorie ‘huis verkopen bij relatiebreuk’).

4.3 Uit elkaar met kind en koophuis

Gaat u uit elkaar en heeft u kinderen? Dan is het noodzakelijk om een ouderschapsplan op te stellen. Een ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor zowel: getrouwde stellen, stellen in geregistreerd partnerschap en relatievormen zonder schriftelijke partnerschap. Slechts in enkele uitzonderlijke gevallen is een ouderschapsplan niet noodzakelijk. Denk aan een situatie waarbij één van de ouders psychische problemen heeft, waardoor communiceren tussen de partijen niet meer mogelijk is. In deze gevallen wordt het belang van de kinderen voorop gesteld. Bovendien is een ouderschapsplan noodzakelijk wanneer u kinderen onder de achttien heeft. In het ouderschapsplan staan afspraken vermeldt, zoals:

– De opvoeding van de kinderen.

– De zorg over kinderen.

– Kosten die komen kijken bij het levensonderhoud van de kinderen.

– De omgangsregeling.

5. Ex wil huis niet verkopen

Het kan voorkomen dat u er samen niet uitkomt. Dit kan zijn doordat uw ex-partner weigert om de woning te verlaten, of te verkopen. In dit geval kunt u met een advocaat naar de rechter stappen om het huis te verdelen, indien u samen de eigenaar bent. U kunt uw ex-partner veroordelen voor het niet nakomen van afspraken. Indien hij/zij zich niet houdt aan afspraken, kunt u een geldboete op laten leggen. De schriftelijke afspraken zijn van belang bij het verdelen van de woning. Zo kan het zijn dat u samen heeft afgesproken om gezamenlijk eigenaar te blijven. Als u heeft afgesproken om samen eigenaar te blijven, dan kan dit tot een tijdsbestek van maximaal 5 jaar gelden.

5.1 Huurhuis echtscheiding

Woont u samen met uw ex-partner in een gehuurde woning? Dan moet u samen een aantal zaken op orde stellen. Bij getrouwde stellen hebben beide partijen evenveel recht om in de woning te blijven wonen. Bij koopwoningen ligt het recht op bezittingen anders dan bij gehuurde woningen. Dit wordt behandeld in het kopje ‘scheiden in gemeenschap van goederen’.

U zult bij een gehuurde woning goede afspraken moeten maken. Mochten jullie er samen niet uitkomen, dan zal er een rechter aan te pas moeten komen. Het is prettig om tijdens de scheidingsprocedure zekerheid te hebben op onderdak. Om deze zekerheid te krijgen kunt u bij de rechter een voorlopige voorziening aanvragen. Een voorlopige voorziening kunt u als speciale regeling gebruiken bij bezwaren, of wanneer u beroep op iets heeft gedaan. De voorlopige voorziening kan u in deze situatie onderdak bieden tijdens de scheidingsperiode. De voorlopige voorziening kan overigens maximaal 4 weken duren. U kunt de voorlopige voorziening alleen aanvragen als geen sprake is van:

– Afgeronde verdeling van opvoedingstaken van uw kinderen.

– Afgeronde verdeling van bezittingen en het huurhuis.

– Afgeronde afspraken om de alimentatie aan te vragen.

Zijn jullie er samen wel uitgekomen? Dan is het belangrijk om te kijken welk type huurder u beiden bent geweest. U kunt tijdens uw huwelijk de medehuurder, of hoofdhuurder zijn geweest. Mocht de medehuurder in de woning blijven, dan zult u de naam op het huurcontract moeten veranderen.

5.2 Gezamenlijk verhuurd huis bij een echtscheiding

Als u gaat scheiden en samen u ex-partner een huis heeft dat verhuurd wordt, wilt u hier zeer waarschijnlijk ook zo snel mogelijk vanaf. Voor de snelle verkoop van een woning in verhuurde staat kunt u bij De Nationale Vastgoed Portefeuille terecht. Wij kunnen binnen 24 uur een bod uitbrengen op de verhuurde woning, het bod is overigens geheel gratis en vrijblijvend. Er zijn een aantal factoren bepalend voor de woningwaarde van huizen in verhuurde staat, belangrijke factoren zijn onder ander de hoogte van de huurinkomsten en de vaste kosten. Heeft u huurders in het pand? Dan is het belangrijk om de bestaande huurovereenkomst te inspecteren, omdat deze wordt overgenomen. Daarnaast hebben de huurders recht op huurbescherming. Hierdoor kunnen de lopende huurovereenkomsten niet zomaar worden ontbonden om de woning te kunnen verkopen. De Nationale Vastgoedportefeuille biedt u de mogelijkheid om de woning in verhuurde staat inclusief de lopen huurovereenkomsten van u over te nemen. Vraag nu een bod aan en verkoop direct uw woning in verhuurde staat.

 

6. Huis snel verkopen bij een scheiding/relatiebreuk

Als u een koopwoning heeft met uw ex-partner en de relatie is beëindigd is de kans groot dat u graag zo snel mogelijk de woning wilt verkopen. Via reguliere verkoopkanalen zoals een makelaar neemt het verkooptraject als snel enkele weken of zelf een paar maanden in beslag. Een particuliere koper brengt nagenoeg altijd een bod uit onder voorbehoud van financiering in afwachting van de goedkeuring voor een hypotheekverstrekking. Als de potentiële koper de financiering niet rond krijgt begint het proces weer van vooraf aan.

In een dergelijke situatie biedt De Nationale Vastgoedportefeuille uitkomst. Wij financieren uit eigen middelen en kunnen hierdoor snel schakelen. U ontvangt van ons snel een marktconform bod, de officiële overdracht is al op zeer korte termijn mogelijk. Alle verkoopkosten waaronder de notariskosten nemen wij voor onze rekening. Door onze snelle en efficiënte werkwijze is de verkoop snel rond, wij verzorgen het volledige proces van A tot Z. Bij de verkoop via een makelaar kan de vraagprijs worden overboden, hierdoor zou de verkoop via een makelaar mogelijk tot een hogere verkoopprijs kunnen leiden. Hiervan gaan wel nog alle verkoopkosten zoals de notariskosten en de makelaarscourtage vanaf. Daarnaast is het verkooptraject vele malen langer dan bij de verkoop aan een opkoper.

De opkoper van alle soorten vastgoed

Meer informatie

De Nationale Vastgoedportefeuille is een landelijke in- of opkooporganisatie die bestaat uit samenwerkingsverbanden tussen verschillende vastgoedbedrijven, beleggingsmaatschappijen, verhuurbedrijven, makelaars en vastgoed investeerders.

Contact opnemen

U kunt ons bereiken via info@denationalevastgoedportefeuille.nl. U kunt ook een terugbelverzoek bij ons indienen. Vul hiervoor ons contactformulier in en wij bellen u binnen een werkdag terug.

Interessante informatie